În cursul zilei de luni, 26 iunie, președintele Klaus Iohannis, a semnat legea prin care aprobă OUG de înființare a platformei de cloud guvernamental.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) prin care se înființează platforma de cloud guvernamental. Această platformă servește ca infrastructură de servicii IT pentru autoritățile și instituțiile publice.
Legea în cauză este OUG 89/2022, care se axează pe înființarea, gestionarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor IT de tip cloud utilizate de autoritățile și instituțiile publice.
Platforma va avea două componente principale
Platforma va fi compusă din două componente principale: „cloudul privat guvernamental” și resurse și servicii publice certificate obținute din alte cloud-uri publice sau private.
Utilizarea și interconectarea componentelor platformei vor fi definite într-un ghid de guvernanță a platformei. Acest ghid va stabili standarde, reguli, orientări și specificații pentru activități și rezultatele acestora, pentru a asigura o calitate optimă. De asemenea, acesta va prezenta reglementările și responsabilitățile care guvernează relația dintre furnizorul de servicii cloud și utilizatorul de servicii cloud, arată Administrația Prezidențială.
Finanțarea pentru implementarea cloud-ului guvernamental privat va fi asigurată din Programul Național de Cercetare-Dezvoltare, precum și de la bugetul de stat sau din alte canale de finanțare.
În termen de până la 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, liniile directoare privind guvernanța platformei cloud guvernamentale vor fi aprobate printr-o hotărâre de guvern. Această hotărâre va fi propusă de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în urma consultărilor cu Autoritatea pentru Digitizarea României, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul Român de Informații.
Sistemele trebuie proiectate pentru a permite migrarea către platformă
Legea stabilește că, începând cu data intrării în vigoare a acestei decizii, sistemele informatice utilizate de autoritățile și instituțiile publice centrale trebuie să fie proiectate astfel încât să permită migrarea lor către platformă sau interconectarea cu aceasta.
De asemenea, legea prevede că autoritățile administrației publice locale au opțiunea de a migra sau de a opera serviciile publice electronice și serviciile informatice pentru operațiunile lor administrative pe platformă, în limita resurselor disponibile pe platformă.
Legislația a fost pusă în discuție la Curtea Constituțională a României (CCR) de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Cu toate acestea, sesizarea a fost respinsă de instanță.