Platforma de socializare a lui Elon Musk nu respectă legea în Europa

Comisia, care reprezintă brațul executiv al Uniunii Europene, a lansat o investigație anul trecut pentru a evalua dacă X încalcă Legea Serviciilor Digitale (Digital Services Act – DSA) – un regulament amplu care impune companiilor Big Tech să controleze mai eficient conținutul de pe platformele lor.

Opinia preliminară a Comisiei indică faptul că X a încălcat regulile privind practicile, transparența publicității și accesul la date pentru cercetători.

Așa-numitele practici întunecate sunt tactici înșelătoare concepute pentru a împinge oamenii către anumite produse și servicii.

Comisia a remarcat că utilizarea de către X a bifei albastre pentru conturile verificate nu corespunde practicilor din industrie, deoarece oricine se poate abona și obține un statut verificat. Aceasta a adăugat că există dovezi ale „actorilor rău intenționați” care abuzează de statutul verificat pentru a înșela utilizatorii.

De asemenea, Comisia a acuzat X că a introdus caracteristici de design și bariere care împiedică transparența publicității și a subliniat că platforma nu permite cercetătorilor să acceseze datele sale publice, așa cum este cerut de DSA.

„În opinia noastră, X nu respectă DSA în domenii cheie de transparență, prin utilizarea modelelor întunecate și inducerea în eroare a utilizatorilor, prin eșecul de a furniza un depozit de anunțuri adecvat și prin blocarea accesului la date pentru cercetători”, a declarat șefa antitrust a Uniunii Europene, Margrethe Vestager.

„DSA promovează transparența și suntem hotărâți să ne asigurăm că toate platformele, inclusiv X, respectă legislația UE.”

Ce spune Elon Musk

X nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a CNBC.

Într-o postare pe X, Musk a susținut că companiei sale i s-a oferit „un acord secret ilegal” de către Comisie, care i-ar fi permis să evite o amendă „dacă am fi cenzurat în liniște exprimarea”.

„Celelalte platforme au acceptat această înțelegere. X nu a făcut-o”, a scris Musk, fără a furniza dovezi.

Dacă opiniile Comisiei vor fi confirmate, X ar putea fi sancționată cu o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

„X are acum dreptul la apărare – dar dacă opinia noastră va fi confirmată, vom impune amenzi și vom solicita schimbări semnificative”, a declarat șeful industriei UE, Thierry Breton, într-o postare pe X.

Comisia investighează, de asemenea, platformele TikTok, Alibaba AliExpress și Meta din cauza unor preocupări similare. Aceasta vine în contextul în care UE ia măsuri ferme împotriva unor giganți tehnologici precum Google și Meta.

În 2022, Comisia a introdus Digital Services Act, cu o parte esențială a acesteia concentrată pe modul în care companiile digitale vizează utilizatorii cu reclame.