Anunțul care trimite o undă de șoc în toată lumea financiară. Platforma FTX, cea folosită pentru tranzacționarea criptomonedelor, a cerut falimentul în această zi de vineri. De asemenea, fondatorul ei, Sam Bankman-Fried, miliardarul care și-a pierdut averea într-o singură zi, și-a dat demisia. În locul lui a venit John J. Ray III.
Platforma FTX a cerut falimentul! Sam Bankman-Fried a demisionat
Bursa de criptomonede FTX a anunțat vineri că se declară în stare de faliment, punând capăt unei săptămâni uimitoare care a bulversat piețele de criptomonede și a trimis unde de șoc în întreaga industrie.
Într-o declarație pe Twitter, compania a precizat că fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, a demisionat. John J. Ray III a fost numit director executiv.
FTX s-a prăbușit în această săptămână, după o fugă de trei zile de depozite provocată de directorul executiv al principalului său rival, Binance, care a postat tweet-uri în weekend, punând la îndoială stabilitatea activității sale.
Anunțul a încheiat o toamnă remarcabilă pentru Bankman-Fried. Cu doar câteva zile în urmă, el era considerat una dintre cele mai înțelepte și mai puternice figuri din industria cripto, o figură influentă la Washington care făcea lobby pentru a modela reglementările cripto. Cu o evaluare de 32 de miliarde de dolari, FTX era privită la scară largă ca fiind una dintre cele mai stabile și responsabile companii din industria criptografică, care se mișcă liber și este slab reglementată.
Acum, compania este ținta unor investigații ale Comisiei pentru valori mobiliare și burse și ale procurorilor federali din New York. Averea lui Bankman-Fried – estimată cândva la 24 de miliarde de dolari – a scăzut la mai puțin de un miliard.
Industria criptografică a fost destabilizată
Prăbușirea FTX a destabilizat industria criptografică, care deja se clătina în urma prăbușirii din primăvară, care a scos de pe piață 1.000 de miliarde de dolari. Prețurile principalelor criptomonede, Bitcoin și Ether, s-au prăbușit. Creditorul cripto BlockFi, care era strâns legat de FTX, a anunțat joi că își suspendă operațiunile ca urmare a prăbușirii FTX.
Problemele lui Bankman-Fried au început la sfârșitul săptămânii, când directorul executiv al Binance, Changpeng Zhao, a sugerat public că FTX ar putea fi pe o poziție financiară precară. O avalanșă de clienți a încercat să își retragă deținerile de criptomonede de pe platformă, iar FTX nu a reușit să facă față cererii.
Apoi, Bankman-Fried a ajuns la o înțelegere pentru a-l lăsa pe dl Zhao să cumpere FTX în ceea ce a însemnat un plan de salvare. Dar, după ce a analizat documentele financiare ale companiei, Binance s-a retras din acord, lăsându-l pe Bankman-Fried cu opțiuni limitate.
În convorbirile cu investitorii și în mesajele adresate angajaților, acesta și-a cerut scuze în repetate rânduri, dar a subliniat că lucrează din greu pentru a strânge bani și a rezolva situația. Dar, în cele din urmă, gaura a fost prea mare pentru a fi umplută: În total, FTX datora până la 8 miliarde de dolari.
Mai multe evenimente au zguduit lumea criptografică în 2022
Anunțul de vineri este cel mai recent – și de departe cel mai mare – dintr-o serie de falimente care au zguduit lumea criptografică în acest an. După o prăbușire a pieței în primăvară, două companii de împrumuturi criptografice, Celsius Network și Voyager Digital, au cerut falimentul, dând startul unor luni de manevre juridice cu privire la modul în care ar trebui împărțite activele rămase.
Pe măsură ce intră în acest proces, compania va fi condusă de Ray, care are o vastă experiență în gestionarea situațiilor de criză. El a ajutat la gestionarea companiei Enron în urma prăbușirii activității sale în urma unui scandal de fraudă contabilă. Și a ajutat la lichidarea trustului companiei de credite ipotecare subprime ResCap în urma falimentului acesteia din 2012.
Procesul de faliment ar putea fi doar începutul problemelor juridice ale domnului Bankman-Fried. Anchetatorii federali examinează relația dintre FTX și compania sa soră, o firmă de tranzacționare numită Alameda Research, fondată tot de Bankman-Fried, concentrându-se asupra faptului dacă FTX a folosit în mod abuziv fondurile clienților pentru a susține Alameda.
Alameda a fost inclusă în dosarul de faliment, scrie The New York Times.