Proiectul \'Mallţărănesc\', o platformă online ce facilitează contactul între gospodării sau mici companii de la ţară şi cei care doresc să consume produse româneşti, a fost lansat sâmbătă la Muzeul de Etnografie din Braşov.
"Azi am lansat în premieră naţională şi internaţională proiectul 'Mallţărănesc', ce are ca subiect o platformă electronică în care încercăm să punem împreună producătorul, în cazul de faţă ţăranul sau gospodăria micuţă, cu piaţa de desfacere, în principal familii de la oraş", a declarat Mihai Mihu, preşedintele Asociaţiei "Creştem România Împreună".
"Încercăm să ne adresăm atât celor care produc alimente, cât şi meşterilor populari, şi aici avem vreo 10 categorii în care se pot regăsi diferite genuri de produse. În această etapă avem direcţia de dezvoltare pe verticală, în sensul de a pune consumatorul împreună cu producătorul, dar în viitor ne dorim să avem o dezvoltare pe orizontală, în sensul în care mai mulţi producători să se poată adresa marilor magazine sau unor clienţi care au necesităţi mai mari", a spus Mihu.
În prezent 'Mallţărănesc' este aprovizionat de 120 de producători, din care 50 vin din GAL "Răsăritul Ţării Făgăraşului", iar restul sunt producători din Mehedinţi până la Suceava şi din Constanţa până în Maramureş, a spus sursa citată.
Prezent la lansarea 'Mallţărănesc', primarul localităţii Comăna, Viorel Grusea, comună care face parte alături de localităţile Părău, Şercaia, Hârseni, Şinca Nouă, Holbav şi Mândra din GAL" Răsăritul Ţării Făgăraşului", a declarat că acest proiect nu este important doar pentru localitatea Comăna, ci şi pentru dezvoltarea cele şapte comune din Ţara Făgăraşului.
"Pe de o parte, ţăranul va primi preţul corect pentru produsele lui, pe de altă parte va fi un comerţ civilizat şi cu siguranţă produsele vor ajunge la consumator cu preţul real pentru că nu mai trec pe la intermediari. Este primordial pentru dezvoltarea comunităţilor noastre şi de aceea am şi sprijinit cu tot ce se poate şi voi sprijini şi în continuare acest proiect. În maximum un an dorim să avem propriile magazine de desfacere în toate oraşele mari din judeţul Braşov", a spus primarul localităţii Comăna.
Preşedintele Asociaţiei "SOS Ţara Făgăraşului", Vasile Grescu, alt colaborator al proiectului, a afirmat că se încurajează turismul de aprovizionare, în sensul că odată cu aprovizionarea cu produse proaspete şi de bună calitate se poate vizita şi zona Ţării Făgăraşului.
Cu ocazia lansării 'Mallţărănesc' a fost organizată o mică expoziţie cu produse tradiţionale din zona Făgăraşului, începând de la pâine de casă, slănină, brânză de mai multe feluri, preparate din carne până la sucuri naturale şi rachiu.
AGERPRES