Reglementările internaţionale privind publicarea plăţilor bancherilor ‘vor permite participanţilor de pe piaţă să estimeze calitatea politicilor de remuneraţie a băncii şi stimulentele acordate la asumarea riscurilor. Propunerile vor sprijini efectiv disciplina pe piaţă’, a afirmat Fernando Vargas, preşedintele grupului ce se ocupă de remuneraţii în cadrul Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară.
Ţările impun reglementări asupra plăţilor bancherilor pentru a preveni o repetare a riscurilor excesive care au contribuit la criza financiară mondială. Luna aceasta, autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene au impus limitarea sumelor în numerar şi a mărimii bonusurilor acordate în industria bancară.
Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară analizează până în 25 februarie diverse propuneri care includ politici de transparenţă la politicile de remuneraţie a bancherilor. Instituţiile de creditare ar trebui să publice informaţiile legate de ‘parametrii’ folosiţi pentru a decide mărimea bonusurilor acordate şi să decidă ca acestea să fie plătite într-o proporţie mai mare în acţiuni decât în numerar, susţine BCBC.
‘Este dificil de spus ce beneficii, în privinţa realizării unui sistem financiar mai eficient sau pentru reducerea riscurilor, va fi obţinut prin solicitarea publicării de informaţii suplimentare’, care deja sunt cerute de autorităţile de reglementare, a afirmat Rob McIvor, purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru pieţe financiare din Europa.
Instituţiile de creditare ar trebui să publice ‘numărul şi valoarea totală a bonusurilor garantate plătite în timpul anului financiar’ şi ajustările efectuate în planurile de remuneraţii ale băncilor din cauza ‘performanţelor slabe’, susţine BCBC.
Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară include autorităţile de reglementare din sectorul financiar din 27 de state, inclusiv UE, Statele Unite, Brazilia, China, India.
SURSA: Agerpres