Legea privind limitarea plăţilor în numerar se va aplica de luna viitoare, după ce a fost votată de Camera Deputatilor pe 11 martie 2015. Dispoziţiile finale ale legii sunt ca intrarea în vigoare să aibă loc la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Legea limitează şi comisioanele interbancare, însă această prevedere se va aplica peste un an de la intrarea în vigoare a legii. UPDATE Plăţile şi încasările între persoane fizice sunt limitate la 50.000 lei
Astfel, firmele, PFA, liber profesioniştii, persoanele cu activităţi independente, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică pot facea încasări şi plăţi în limita a 5.000 lei pe zi de la o persoană, dar fără a depăşi un plafon total zilnic de 10.000 lei. Încasările şi plăţile magazinelor cash&carry vor fi în limita a 10.000 lei pe zi de la o persoană.
Plăţile din avansuri spre decontare vor fi de cel mult 5.000 lei de persoană.
Vor fi interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei în cazul magazinelor de tip cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii de peste 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei.
Nu vor fi permise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei, către magazinele cash and carry. Firmele vor putea plăti facturi de peste 5.000 lei către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 de lei catre magazinele cash and carry, astfel: 5.000/10.000 de lei în numerar, iar suma care depăşeşte acest plafon va fi achitată prin instrumente de plată fără numerar.
Încasările în numerar efectuate de firme, PFA, persoane cu activităţi independente, liber profesionişti de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creaţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafonzilnic de 10.000 lei de la o persoană
Plăţile în numerar de către firme, PFA, persoane cu activităţi independente, liber profesionişti către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectueazăcu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.
Legea limitează şi comisioanele interbancare, însă această prevedere va intra în vigoare peste un an. Astfel, comisioanele interbancare nu pot fi mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respective de 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit.
UPDATE
Încasările şi plăţile în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care presteazăservicii de platăautorizate de Banca Naţionalăa României sau autorizat în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României(de tip Western Union), efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei
Forma finală a legii aşa cum a fost adoptată de Cameră poate fi văzută integral aici: