sale si pana cand banii ajung in contul beneficiarului de la o alta banca pot trece, uneori, chiar si sase zile. Durata medie este, potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, trei-patru zile. In tot acest timp, banii care „se plimba” prin sistemul bancar nu produc nimic. Lucrurile stau asa numai in cazul platilor in lei, unde sistemul functioneaza inca pe hartie, si unde bancile isi trimit de trei ori pe zi reprezentanti cu pachete de ordine de plata la sedinta de decontare din Banca Centrala. Platile in valuta, pentru care exista un sistem electronic de decontare, se realizeaza instantaneu, la fel ca in toate tarile dezvoltate.Pentru oamenii de afaceri, incasarile facute cu intarziere inseamna pierderi. „Astfel de intarzieri de plata se regasesc intotdeauna in costuri financiare pentru una dintre parti”, spune Marius Ghenea, directorul general al companiei Flanco. Firmele romanesti s-au adaptat la problemele sistemului de plati, incercand sa se protejeze de pierderi prin clauze contractuale. „Apar uneori probleme cu partenerii, pentru ca fiecare incearca sa stipuleze in contract o clauza care sa il avantajeze. Furnizorul vrea ca plata sa fie considerata realizata la momentul cand incaseaza banii, iar beneficiarul doreste ca acest moment sa fie atunci cand a dispus el plata”, spune Ghenea. Fara o astfel de protectie, companiile risca sa aiba probleme de cash-flow, nemaiputand face plati catre furnizori in perioada in care au incasari intarziate.Cele mai mari intarzieri se produc daca tranzactia se realizeaza prin banci diferite, la sucursale din orase diferite. „Primii care au de suferit sunt furnizorii. Ei stau si asteapta pana cand intra banii”, spune Florentin Banu, director general Artema. Vlad Ardeleanu, director financiar la aceeasi companie, spune ca pierderile pentru zilele in care banii se plimba prin sistemul bancar fara sa produca nimic afecteaza grav economia. „Trebuie sa luam in calcul si costurile de oportunitate: ce puteam face cu acesti bani in perioada in care am asteptat incasarea lor”, spune Ardeleanu. Potrivit afirmatiilor sale, o alta problema este faptul ca zilele de sambata si duminica, la fel ca si ultimele zile ale anului, sunt zile bancare nelucratoare, in care nici firmele nu pot face plati.
Cum ajungi nevinovat dator la statIntarzierile sistemului de plati pot crea dificultati si mai serioase atunci cand vine vorba de achitarea obligatiilor bugetare. Ministerul Finantelor poate incepe sa calculeze penalitati pentru o intarziere de care este vinovat sistemul bancar. Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, spune ca plata obligatiilor bugetare ar trebui sa fie considerata realizata la momentul in care contribuabilul a efectuat operatiunea la banca. Pana acum, Ministerul Finantelor a luat insa in considerare momentul in care banii ajung in Trezorerie, fortand companiile sa plateasca in avans, pentru a se asigura ca banii ajung la timp si nu vor plati penalitati. „Situatia va fi remediata. Finantele au inteles realitatea sistemului de plati in lei si vor accepta ca platile sa fie considerate realizate in ziua in care contribuabilul a obtinut stampila bancii, cu conditia ca banii sa ajunga in doua zile lucratoare in Trezorerie”, spune presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.Lucrurile nu vor intra complet in normalitate decat in ultima parte a anului viitor. Actualul sistem, ce functioneaza „pe hartie”, va fi inlocuit cu un sistem electronic, asemanator celui corespunzator platilor in valuta. Primele care vor scapa de cosmarul zilelor de asteptare sunt platile in lei de mare valoare (peste 500 de milioane de lei), acestea urmand sa se poata realiza instantaneu la inceputul lui 2004.
Platile in lei tin cateva zile afacerile in loc
27 noiembrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 27 noiembrie 2003, 14:00
sale si pana cand banii ajung in contul beneficiarului de la o alta banca pot trece, uneori, chiar si sase zile. Durata medie este, potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, trei-patru zile. In tot acest timp, banii care "se plimba" prin sistemul bancar nu produc nimic. Lucrurile stau asa numai in cazul platilor in lei, unde sistemul functioneaza inca pe hartie, si unde bancile isi trimit de trei ori pe zi reprezentanti cu pachete de ordine de plata la sedin
Etichete: arhiva,
banii
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- O lege vida
- Cele trei bestii care au speriat preturile
- Cea mai buna dobanda bancara la depozitele pe un an
- Norocul se invata ***
- Un nou ERP de la Scala Business Solutions
- Decapotabila Zapp se loveste in bezna cu limuzina Orange
- Fara nume concrete
- Manevre strategice cu actiuni BRD si SNP Petrom
- Cele mai scumpe statiuni de schi din lume
- Implementare LLP la Accor Services