Numărul tranzacţiilor contactless în Europa a crescut de patru ori în 2012 şi se va majora încă de patru ori anul acesta, iar în Marea Britanie au loc aproape patru milioane de tranzacţii contactless în fiecare lună, a declarat Sandra Alzetta, vicepreşedinte Senior al Visa Europe, în perspectiva lansării aplicaţiei de plăţi contactless cu telefonul mobil pentru delegaţii la Congresul Mondial al Comunicaţiilor Mobile din Barcelona, desfăşurat între 25 – 28 februarie 2013.

Sandra Alzetta a menţionat că se observa o trecere firească de la cardurile contactless la dispozitivele mobile şi se remarcă o reacţie fantastică pe pieţele în care acest serviciu este disponibil pentru consumatori.

Aplicaţia este dezvoltată de Telefónica Digital, iar cardul este emis de MoneyToPay, noua sucursală CaixaBank pentru segmentul de carduri prepaid. Delegaţii vor putea beneficia de acest serviciu cu ajutorul unui smartphone Xperia oferit de Sony Mobile Communications şi prevăzut cu tehnologia dezvoltată de Telefónica Digital, care permite utilizarea acestuia pe post de „portofel mobil”.

Aplicaţia va fi preîncărcată cu 15 euro, astfel încât delegaţii să poată face plăţi la terminalele de plată contactless din zona Fira Gran Via. În plus, aplicaţia va permite efectuarea plăţilor la toate terminalele POS „contactless” instalate de CaixaBank în Barcelona, adică la cele peste 16.000 de POS-uri din magazine, centre comerciale şi pieţe din oraş, precum şi în 1.000 de taxiuri.

Participanţii la Congresul Mondial al Comunicaţiilor Mobile, care deţin dispozitive cu funcţionalitatea NFC (Near Field Communication), vor putea beneficia de această tehnologie în locaţiile aflate în zona Fira Gran Via şi în oraş. În complexul dedicat congresului vor exista numeroase puncte digitale NFC care vor permite acces instantaneu la informaţii, cum ar fi posibilitatea de a descărca sesiunile şi prezentările din cadrul conferinţei, dar si informaţii despre restaurante şi obiective turistice din jurul Barcelonei.
Potrivit companiilor de cercetare în domeniul tehnologiei şi telecomunicaţiilor, piaţa prezintă un potenţial considerabil pentru tehnologia NFC – aproape 1,5 miliarde de telefoane mobile pe bază de cartelă SIM vor fi vândute în întreaga lume în perioada 2010 – 2016, prin intermediul cărora se vor realiza tranzacţii de peste 50 miliarde dolari la nivel global în aceeaşi perioadă. Reţeaua de terminale POS care acceptă tehnologia NFC urmează să se extindă semnificativ, de la 3,9 milioane în 2011 la 43,4 milioane în 2017, cand 53% dintre toate terminalele POS la nivel mondial vor fi pregătite să accepte NFC.