Incepand cu 2012 europenii vor putea efectua plati prin virament fara comision bancar, atata in tara lor cat si in alte tari din Uniunea Europeana pentru a-si plati chiria sau factura la telefon, au anuntat autoritatile europene.

Aceasta liberalizare este unul dintre elementele cheie de punere la punct a spatiului unic de plata in euro care a inceput anul trecut.

O serie de reprezentanti ai industriei bancare au militat pana acum pentru ca platile transfrontaliere sa fie in continuare insotite de un comision, invocand costurile unei astfel de operatiuni.

Ieri insa, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana au clarificat aceasta situatie precizand ca aceste plati trebuie sa se faca fara comision incepand cu 2012.

Textul Comisiei Europene subliniaza faptul ca perceperea unui astfel de comision nu este compatibila cu regulile comunitare.

Astfel, un britanic rezident in Franta, de exemplu, isi va putea plati chiria prin intrmediul bancii din Marea Britanie fara ca aceasta plata sa fie insotita de vreun comision.