„Părăsesc portofoliul ministerial după un mandat scurt, de 7 luni. Sunt mândră că, din luna martie până astăzi, alături de echipa MDRAPFE, am deblocat fondurile europene şi am scos România din sintagma zero absorbţie, făcând posibilă intrarea banilor europeni în ţară. În acest moment, avem 933 milioane euro plăţi procesate către beneficiari, bani care se vor regăsi în absorbţie, la fel cum se vor regăsi toate celelalte măsuri pe care le-am luat pe parcursul mandatului de ministru”, arată Rovana Plumb.
Pe lista celor mai importante obiective îndeplinite, fostul ministru aminteşte acreditarea autorităţilor de management, vitală pentru ca fluxul financiar aferent rambursărilor să funcţioneze, să fie redusă, astfel, presiunea de pe bugetul de stat şi să înceapă intrarea banilor europeni în ţară, potrivit Agerpres.
De asemenea, Rovana Plumb vorbeşte şi despre deblocarea proiectelor cu impact major pentru România, cu efecte în creşterea absorbţiei de fonduri europene pe termen mediu şi lung. „Concret, ce paşi au fost făcuţi: au fost evaluate, aprobate şi contractate proiecte din domenii strategice, precum infrastructura de transport, infrastructura de apă şi canalizare, situaţiile de urgenţă etc. Fără aceste etape, nu existau premisele facturării şi transmiterii documentelor, spre decontare, Comisiei Europene”, precizează sursa citată.
Valoarea liniilor de finanţare deschise este de 19 miliarde de euro, sumă care reprezintă 68% din alocarea totală a României, creându-se, astfel, cadrul necesar pentru ca beneficiarii să poată depune proiecte pentru finanţare din fonduri europene.
Valoarea totală a contractelor pentru finanţare semnate până în acest moment se ridică la 5,8 miliarde euro iar rata de contractare s-a triplat (de la 5% – în februarie, la 21% – în octombrie / procent raportat la alocarea totală aferentă României pentru actuala perioadă de programare).
Fostul ministru delegat pentru Fonduri Europene aminteşte şi faptul că a fost demarat cel mai amplu proces de simplificare a legislaţiei pentru sprijinirea beneficiarilor şi accesul românilor la banii europeni.
„Au fost eliminate barierele existente, care îngreunau inutil absorbţia. S-a renunţat la unele suprareglementări impuse de legislaţia naţională în plus faţă de prevederile regulamentelor europene. Reluarea dialogului şi a consultărilor cu reprezentanţii Comisiei Europene până la cel mai înalt nivel, pentru urgentarea deblocării accesului României la fondurile europene”, se mai arată în bilanţul Rovanei Plumb.
Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a preluat marţi mandatul de la Rovana Plumb.