Decizia de saptamana trecuta a Guvernului este greu de explicat. La sfarsitul lunii aprilie, printr-o HG, penalizarile pentru neplata la timp a obligatiilor bugetare a fost majorata de la 0,25% pe zi la 0,30%. Se motiva acolo, in textul hotararii, ca majorarea era musai necesara. Altminteri s-ar fi diminuat veniturile bugetare „cu efecte grave asupra acoperirii cheltuielilor publice”. Dupa numai cateva zile, veniturile fiscale n-au mai fost amenintate de niciunde. Drept urmare, toate persoanele juridice care au acumulat datorii la fisc pana la 30 aprilie 1999 nu mai platesc nici un fel de majorare daca isi achita impozitele restante cel tarziu la 31 august a.c. Ordonanta este la fel de generoasa si cu datoriile catre buget descoperite in urma unor controale sau stabilite in baza unei sentinte judecatoresti, ori a celor deja reesalonate sau amanate. Din cauza inflatiei, in multe cazuri, penalizarile sterse acum de Vasile inima-de-mama depasesc cu 400% impozitul restant.
Castigatorii acestei aberatii legislative sunt de toata mana. Grosul datornicilor sunt fabrici si combinate cu capital de stat, societati vandute catre investitori cu bani in cont sau privatizate MEBO, alaturi de sali de jocuri de noroc (peste 8 miliarde lei penalizari), magazine duty-free (3 miliarde lei), fundatii (2,5 miliarde lei), birouri de avocati s.a.m.d.
Prin grija Guvernului, plata la timp a impozitelor este vazuta acum drept o pacaleala. Administratorii de companii vor purta cu vorba functionarii fiscali, daca nu-i vor trimite de-a dreptul la plimbare. Riscul ar fi mai mic decat daca nu si-ar plati sandviciul la bufet.