China este pregătită să-și facă o intrare exclusivistă în Afganistanul părăsit de trupele SUA, prin intermediul Belt and Road Initiative (BRI).

China pune stăpânire pe Afganistan

Potrivit Daily Beast, o sursă apropiată guvernului din Afganistan a declarat că autoritățile de la Kabul vor o cooperare mai mare cu China, pentru o prelungire a Coridorului Economic China-Pakistan (CPEC). Este vorba de proiectul emblematic al BRI, în valoare de 62 miliarde de dolari, care presupune construirea de autostrăzi, căi ferate și conducte de energie între Pakistan și China, din Afganistan.

Trupele SUA au părăsit vinerea trecută principala și ultima bază militară americană din Afganistan. Deși data inițială a retragerii era programată pentru 11 septembrie, oficialii de securitate au declarat că majoritatea trupelor va reveni acasă până la 4 iulie.

Potrivit unei surse oficiale, unul dintre proiectele clare aflate pe masa discuțiilor Beijing-Kabul este construirea unui drum principal susținut de China între Afganistan și orașul Peshawar din nord-vestul Pakistanului, legat deja de ruta CPEC.

„Există discuții privind o autostradă Peshawar-Kabul între autoritățile din Kabul și Beijing”, a declarat sursa respectivă pentru The Daily Beast. „Conectarea rutieră a orașului Kabul cu Peshawar înseamnă aderarea formală în CPEC a Afganistanului”, a menționat sursa citată.

Americanii tocmai s-au retras din Afganistan

Practic, guvernul afgan își ia adio cu o mână de la americani, iar cu cealaltă le deschide ușa chinezilor. China încearcă să își extindă planul BRI în Afganistan, cerînd regimului de la Kabul să se alăture acestuia de cel puțin cinci ani. Dar guvernul afgan, susținut de SUA, a ezitat să se alăture BRI de teamă că ar putea irita Washington-ul.

După ce Joe Biden a anunțat planurile de retragere completă a forțelor americane până pe 11 septembrie, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Zhao Lijian, a confirmat recent că Beijingul poartă discuții cu părți terțe, inclusiv cu Afganistanul, cu privire la extinderea CPEC.

În cadrul strategiei BRI, China vrea să conecteze Asia cu Africa și Europa prin rețele terestre și maritime care acoperă aproximativ 60 de țări. Strategia nu va promova doar conectivitatea inter-regională, ci va spori și influența Chinei în întreaga lume, la costuri care se ridică la 4 trilioane de dolari.

Datorită locației sale, Afganistanul poate oferi Chinei o bază strategică pentru a-și răspândi influența în întreaga lume, ideală pentru a servi drept centru comercial care face legătura între Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Europa.

„China ar putea să aducă talibanii la bordul BRI. Insurgenții au spus că vor sprijini proiectele de dezvoltare dacă vor servi intereselor naționale afgane”, consideră Michael Kugelman, director adjunct la Wilson Center din Washington.

Beijingul a mers atât de departe, încât a oferit talibanilor proiecte de infrastructură și energie în valoare de miliarde de dolari în schimbul păcii în Afganistan.