Acum, o banca americana, Chase Manhattan, anunta ca se retrage din Romania. La ora cand sunt scrise aceste randuri nu exista inca o explicatie oficiala a acestei decizii. Cel mai probabil este ca vor fi invocate conditiile precare de pe intreaga planeta pentru ca bancherii sunt, si ei, niste diplomati. A razbatut in presa insa ideea ca oficialii bancii nu mai considera tara noastra o piata interesanta. Peste tot in lume, bancile straine sunt considerate un element de stabilitate, aproape la fel ca o baza militara. Un buchet de banci straine, bine implementate, tinand seama de influenta pe care o au in cercurile politice, fac cam cat umbrela NATO. Marile banci prezente in Romania au ramas la nivelul unei singure sucursale prin care deruleaza operatiunile marilor clienti pe care ii au in intreaga lume. Putine sunt cele care s-au aventurat sa deschida sedii si in afara Bucurestiului.
Acum, anuntata retragere a bancii americane poate insemna pentru investitori un semnal asemanator ca intensitate cu incheierea unui acord cu FMI, dar de semn opus. Cand o banca se retrage de pe piata, inseamna ca specialistii ei nu acorda, pentru multi ani, nici o sansa de crestere acelei piete. Romania pare sa fie o astfel de piata.
A trecut perioada cand ne puteam legana in iluzia ca, fiind a doua piata ca marime in zona, dupa Polonia, investitorii se vor ingramadi la usa noastra. Intr-o tara in care puterea de cumparare scade incontinuu, marimea populatiei devine un indicator cu totul secundar, iar un stat minuscul cum e Slovenia, de exemplu, cu o populatie de zece ori mai mica, dar cu un salariu mediu de zece ori mai mare decat la noi, devine o zona mult mai apetisanta.
Decizia bancii de a se retrage este un dus rece. Daca semnificatia acestei retrageri nu va fi inteleasa sau se va incerca aruncarea pisicii moarte in alta ograda, vor urma numai dusuri reci, pana la inghetul final.