Barilul de petrol Brent (petrolul de calitate superioară) a încheiat săptămâna trecută la nivelul de 101,35 de dolari, după ce coborâse până la 97,49 dolari în ședința de marți. „Tulburările din Egipt au contribuit recent la dinamizarea tendinței ascendente a prețului petrolului, sporind în același timp volatilitatea”, spune Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers România. „Totuși, după retragerea lui Hosni Mubarak scăderile au fost limitate, ținând cont de saltul puternic înregistrat anterior”, adaugă acesta.
Cotația petrolului se află oricum pe un trend ușor descendent datorită ridicării dobânzii de referință din China, măsură care reduce apetitul speculativ și care poate încetini și avansul spectaculos al economiei chineze (de 10,3% în 2010). Va fi nevoie însă și de stabilizarea situației din zona cabalului Suez, prin care tranzitează zilnic circa 4% din lovrările globale.
„Speculatorii vor urmări cu mare interes dezvoltarea evenimentelor din regiune, deoarece situația din Egipt are încă un potențial pentru instabilitate ce nu poate fi neglijat”, mai arată Safta, care adaugă că „dacă mișcările de protest se vor extinde și în alte țări, petrolul va reacționa viguros.”
Din păcate, prețul carburanților din România nu se va modifica substanțial. După o creștere a prețului petrolului de 33% în ultimele șase luni, aprecierea leului în fața dolarului (de 1,83% de la începutul anului) nu are forța să compenseze scumpirea. Iar perspectivele de creștere ale consumului global în acest an menține susținerea prețului petrolului. Agenția Internațională pentru Energie a anunțat că, anul trecut, cotația ridicată a fost susținută de majorarea cererii cu 2,8 milioane barili pe zi, în timp ce producția a urcat cu doar 0,5 milioane barili pe zi.
„Pentru perioada următoare, prețurile carburanților în România vor fi dictate în principal de dinamica prețului petrolului, volatilitatea înregistrată de leu în fața dolarului nefiind suficientă pentru a compensa mișcările mult mai mari ale barilului. Pentru moment e dificil de estimat o coborâre importantă a prețurilor la benzină și motorină”, a declarat șeful X-Trade Brokers.
Plecarea lui Mubarak calmează piețele, dar carburanții vor rămâne scumpi
14 februarie 2011, 16:39
Ultima modificare în 14 februarie 2011, 18:39
Volatilitatea prețulu barilului de petrol este mai mare decât cea a leului în fața dolarului, iar scumpirea posibilă din cauza cotației petrolului menține ridicat prețul carburanților la pompă.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Tabără: România a exportat 2,3 milioane tone grâu şi a importat 685.000 tone
- Supermarketurile ar putea fi obligate să dedice 10% din spaţiile pe raft produselor româneşti
- Reuniune internaţională privind implementarea proiectului gazoductului AGRI
- Bulgaria: Salariul mediu lunar, în creştere cu 4,9%
- Habitat: Intenţia guvernului de a menţine ajutoarele de încălzire doar pentru “persoanele vulnerabile”, artificială şi riscantă
- „Ziua Îndrăgostiţilor”, sărbătorită şi de români
- Sportiv de tip nou: corporatist de bowling
- Grecia a suspendat trenurile către Bulgaria, România, Turcia, Macedonia şi Serbia
- Grecia: Guvernul acuză inspectorii FMI, CE şi BCE de amestec în treburile interne ale ţării
- APMGR: Peste 1.500 medicamente aprobate nu sunt comercializate în România