Pledoarie pentru oamenii bogati

I-am intrebat pe cativa oameni din topul celor mai bogati de ce nu renunta, de ce nu vand toate afacerile, incaseaza 50, 70 sau 100 de milioane de euro si apoi sa traiasca linistiti. Invariabil, am primit acelasi raspuns: “si eu ce sa fac dupa aceea, cu ce sa ma ocup?”. Raspunsul e dezarmant. Intr-adevar, ce poti sa faci dupa aceea? De la un anumit punct, afacerile inceteaza sa mai fie doar o goana dupa bani, asa cum sunt tentati cei mai multi sa creada. Devine aproape nere



I-am intrebat pe cativa oameni din topul celor mai bogati de ce nu renunta, de ce nu vand toate afacerile, incaseaza 50, 70 sau 100 de milioane de euro si apoi sa traiasca linistiti. Invariabil, am primit acelasi raspuns: “si eu ce sa fac dupa aceea, cu ce sa ma ocup?”. Raspunsul e dezarmant. Intr-adevar, ce poti sa faci dupa aceea? De la un anumit punct, afacerile inceteaza sa mai fie doar o goana dupa bani, asa cum sunt tentati cei mai multi sa creada. Devine aproape nerelevant daca ai 30 de milioane sau 80 de milioane. Nivelul de trai nu ti se mai poate schimba fundamental. Ramane mai mult partea de joc. Niste adulti care se joaca, miza nemaifiind timbrele sau abtibildurile din copilarie, ci banii.

Din pacate, in Romania, bogatia este prea des asociata cu hotia. Nu-i vorba, exista si multi oameni bogati care au castigat banii prin mijloace ilegale. Poate si mai multi au folosit mijloace imorale; dar cine este instanta morala care sa aprecieze imoralitatea unui om de afaceri, daca el a respectat legea, buna sau proasta. Dar exista si multi oameni corecti, care si-au cladit averi muncind din greu, asumandu-si riscuri, sacrificand de multe ori relatiile de familie si care fac acte de caritate fara camere de filmat. Pe cei mai multi din aceasta categorie nu-i veti vedea la televizor, nici in revistele mondene, pentru ca ei urasc acest gen de publicitate.


Este greu de acceptat ca fostul nostru vecin de bloc sau fostul coleg de liceu, care parea si putin cam bleg, are acum o afacere cu sute de salariati care valoreaza milioane de dolari. E greu de acceptat pentru ca intrebarea urmatoare este “de ce el a putut si eu nu?”. Sa recunosti ca el a fost mai inspirat, ca a avut mai mult curaj, ca ideile lui au fost mai corecte, ca e mai talentat sau mai destept? E greu. Cel mai usor este sa-ti spui ca a furat si dupa aceea te poti uita linistit in oglinda in fata careia te barbieresti, convins ca tu nu te-ai imbogatit doar pentru ca ai fost cinstit. Dar ajuta aceasta mentalitate, ne determina ea sa progresam?


Ce inseamna, de fapt, sa castigi bani? (Repet, ma refer doar la cei care au castigat banii cinstit!). Inseamna sa oferi CEVA de care are nevoie piata, un produs sau un serviciu, apoi, in timp, piata sa valideze calitatea acelui serviciu sau produs. Dar pentru a gasi acel “ceva”, trebuie sa ai tot timpul mintea deschisa, sa scanezi permanent realitatea din jur si sa ai curajul de a investi timp si bani, incercand sa construiesti un montaj care sa faca posibil acel “ceva”. Nici cei care au reusit nu au avut succes de prima oara. Multi au gasit succesul in domenii care nu aveau nimic de-a face cu pregatirea lor anterioara. Dar toti au cheltuit permanent mai putin decat au castigat, indiferent cat de mici le erau castigurile la inceput. Asta e regula de baza. Daca nu-i putem iubi pe cei bogati, macar sa nu-i huiduim. In mintea lor si a celor care se vor imbogati in viitor e Romania de maine.