Ambasada României la Paris a primit, vineri, un plic suspect
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis vineri, 16 decembrie 2022, că Ambasada României la Paris a primit, prin poștă, un plic atipic de mici dimensiuni, care conținea mai multe șervețele și o cantitate de circa 50 grame de praf alb.
„Reprezentanții misiunii diplomatice au urmat procedurile de lucru în astfel de situații și au solicitat intervenția de urgență a instituțiilor franceze abilitate. După analiza conținutului plicului suspect, instutuțiile franceze au stabilit că nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Autoritățile franceze au preluat atât plicul, cât și conținutul acestuia”, a transmis sursa citată anterior.
Colete suspecte au fost livrate la mai multe Ambasade ale Ucrainei
Acesta nu este singurul incident de acest fel care a avut loc în Europa. Vă amintim că Ambasadele Ucrainei au primit, de asemenea, colete suspecte. Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a spus că toate aveau ca expeditor un dealer de automobile Tesla din Germania.
Dmitro Kuleba a scris pe rețelele sociale că plicurile controversate care au sosit la Ambasadele Ucrainei din Italia, Polonia, Portugalia, România și Danemarca aveau ca expeditor adresa unui dealer Tesla din Germania.
„În cursul ultimelor două zile, colete suspecte au sosit la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România şi Danemarca, precum şi la consulatul din Gdansk, în Polonia, ridicând numărul lor la 31 în 15 ţări. Toate scrisorile au aceeaşi adresă de expediţie: dealer-ul de automobile Tesla din oraşul german Sindelfingen”, a scris, recent, Dmitro Kuleba pe contul său de Twitter.
Cu puțin timp în urmă, unul dintre aceste colete suspecte a ajuns și la Ambasada Ucrainei la București. Serviciul Român de Informații (SRI) a transmis că plicurile ridicate de la Ambasada Ucrainei la București conțin „fragmente de țesuturi organice”.
„În legătură cu cele două plicuri suspecte ridicate în cursul zilei de ieri de la ambasada Ucrainei din București, vă facem cunoscute următoarele aspecte: În urma primelor analize de laborator, s-a constatat că în plicuri nu se află conținut de interes pirotehnic și nici alte substanțe periculoase.
Menționăm că analizele specifice au arătat că plicurile conțin fragmente de țesuturi organice, iar pentru stabilirea provenienței acestora este necesară o analiză suplimentară pe care o vor efectua instituțiile abilitate ale statului. Pe componenta prevăzută de atribuțiile legale pe care le are SRI, verificările întreprinse de noi s-au finalizat”, scrie într-un comunicat de presă.