Proaspăt intrate pe piaţa românească, laptopurile compacte Sony Vaio ţintesc segmentul premium prin design stilat, funcţii avansate, dar şi preţuri pe măsură.

De la primul contact, Sony Vaio TZ te surprinde cu greutatea sa de numai 1,7 kilograme, parte din această reuşită datorându-se şi carcasei fabricate în întregime din fibră de carbon, ceea ce îi oferă şi o rezistenţă necesară atunci când devine companion de călătorii de afaceri. TZ nu surprinde prin performanţele grafice, dar placa video integrată Intel GMA 950 are totuşi 256 MB, pe care îi împarte însă cu memoria RAM de maximum 2 GB. De altfel, pe ecranul de 11,1 inci nici nu ar fi potrivită rularea aplicaţiilor grafice sau a jocurilor. Cel mai mic dintre laptopurile Sony importate oficial pe piaţa românească este gândit în întregime pentru business. Procesorul Intel Core 2 Duo U7500, cu o frecvenţă de tact de numai 1 GHz e înzestrat cu tehnologia „ultra low voltage“ pentru a optimiza consumul. Astfel, bateria poate asigura o autonomie spectaculos de mare, de până la 7,5 ore. Singura problemă ar fi că, din cauza dimensiunilor reduse, care nu permit prezenţa unui ventilator mai mare, laptopul se încinge destul de repede.

Computerul este livrat cu sistemul de operare Windows Vista, în versiunea Business, o suită de aplicaţii foto-video (Vaio Photo and Video Suite, WinDVD 8.0 for Vaio, Adobe Photoshop Elements 5.0, Easy Media Creator 9, Click to DVD 2.6) şi audio (SonicStageCP 4.2 de la Sony) şi dispune de toate porturile de conectare, de la cititorul de carduri (Memory Stick şi Secure Digital) până la FireWire şi monitor extern (VGA). Evident, nu pot lipsi conexiunile wireless Wi-Fi şi Bluetooth. Funcţia InstantON permite accesarea fişierelor audio sau video fără a mai fi necesară pornirea sistemului de operare.

Pachetul office include Adobe Acrobat Standard 8.0, Adobe Reader 8.0, Microsoft Works 8.5, Microsoft Office Ready 2007 (60 de zile trial). Pentru siguranţa datelor, se poate face criptarea documentelor şi limitarea accesului la acestea cu ajutorul cititorului de amprente. Pentru a vă feri munca de ochi indiscreţi, TZ are o funcţie care permite vizualizarea ecranului doar perpendicular. Cu funcţia activată, privit din orice alt unghi, display-ul devine invizibil. Tastele au fost proiectate în aşa fel încât utilizarea îndelungată a acestora să nu fie o problemă nici pentru manichiura sexului frumos.

La prezentarea oficială a gamei Vaio pentru România, care include deocamdată doar două modele, japonezii au admis că segmentul-ţintă nu sunt angajaţii companiilor, ci top-managementul şi antreprenorii. Evident, la preţul de 8.500 de lei, Vaio TZ nu va fi o prezenţă obişnuită pe birourile multinaţionalelor.