ANM: Ploaie cu praf saharian în Săptămâna Mare. România, sub influența unui val atmosferic din Africa

România va fi traversată, în perioada 14–18 aprilie, de o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Fenomenul este generat de o circulație a aerului predominant sud-vestică, care favorizează transportul prafului din nordul Africii către sud-estul Europei.

„În perioada 14 – 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, precizează meteorologii

nor de praf saharian
SURSA FOTO: Dreamstime

ANM a emis avertizări de vânt puternic în 10 județe

Acest tip de precipitație, cunoscut popular drept „ploaie cu noroi” sau „ploaie roșcată”, poate murdări suprafețele expuse, precum autoturismele, geamurile sau mobilierul urban.

Tot luni, ANM a emis o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă de luni, 14 aprilie, ora 10:00, până miercuri, 16 aprilie, ora 10:00. Județele afectate sunt: Bacău, Botoșani, Caraș-Severin, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vrancea și Vaslui. În aceste zone, rafalele pot atinge 75–90 km/h.

În restul țării, vântul va sufla cu viteze mai moderate, de 40–50 km/h, dar va contribui la transportul particulelor de praf pe întreg teritoriul.

Cum ajunge praful saharian în Europa

Transportul prafului saharian spre Europa este un fenomen recurent, cauzat de vânturi puternice care se formează în nordul Africii, în condiții de umiditate foarte redusă. Acestea antrenează în atmosferă particule ultrafine de praf, mult mai mici decât granulele de nisip, care pot rămâne suspendate în aer pe distanțe de mii de kilometri.

Specialiștii atrag atenția că nu este vorba despre furtuni de nisip, ci despre furtuni de praf, care implică particule mult mai fine și mai ușoare. Acestea pot ajunge până în regiunile nordice ale continentului, influențând temporar calitatea aerului și vizibilitatea.

Ce trebuie să știe populația

Deși praful saharian nu este considerat periculos pentru sănătate în concentrații moderate, persoanele cu afecțiuni respiratorii pot resimți disconfort. Autoritățile recomandă evitarea expunerii prelungite în aer liber în zilele cu vânt și praf, în special în zonele urbane aglomerate.

Fenomenul ar urma să se estompeze după 18 aprilie, când masa de aer încărcată cu praf se va disipa treptat. România nu este singura țară afectată – valul saharian va traversa și alte state din sud-estul Europei în această perioadă.