Prognoza meteo ANM: Temperaturile scad drastic și vin ploile

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat joi că se preconizează o scădere drastică a temperaturilor, care vor varia de la 34 de grade Celsius la aproximativ 15 grade în regiunile intracarpatice.

În plus, Mateescu a indicat că cele mai mari cantități de precipitații, ce pot depăși 60 de litri pe metru pătrat, sunt așteptate în zonele Oltenia, Muntenia, Carpații Meridionali și de Curbură. ANM va emite vineri o alertă meteorologică generală, inițial pentru partea de vest și nord-vest a țării, în contextul manifestărilor de instabilitate atmosferică.

În cadrul unei conferințe de presă organizate la finalul unei ședințe operative cu premierul Marcel Ciolacu, Mateescu a explicat că, deși vremea va fi caldă în zilele de joi și vineri, cu temperaturi ce vor atinge maxime de 33-34 de grade în sudul extrem, începând de duminică, se va produce o prăbușire a temperaturilor. Aceasta va duce la valori de maximum 15 grade în regiunile intracarpatice, posibil 22 de grade în sud-estul țării.

Directorul ANM a evidențiat că această schimbare bruscă de temperatură se datorează unui schimb de masă de aer foarte rece, care interacționează cu aerul cald existent, generând astfel fenomene meteorologice extreme. Mateescu a subliniat importanța monitorizării atente a vremii în perioada următoare.

Alerte meteorologice și precipitații abundente

Mateescu a menționat că vineri dimineață va fi emisă o alertă meteorologică generală, care va afecta inițial vestul și nord-vestul țării, inclusiv regiunile Banat, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei. Aceasta se datorează activității ciclonică intensificate în Mediterana, care va provoca instabilitate atmosferică.

Se preconizează inițial un Cod galben, având în vedere cantitățile de precipitații prognozate, ce ar putea ajunge la 30-40 de litri pe metru pătrat. De asemenea, se așteaptă ca de duminică până luni să se atingă un vârf al acestui episod de vreme instabilă, cu posibilitatea ca toată țara să fie sub Cod galben, iar în anumite regiuni chiar sub Cod portocaliu.

Zonele unde va ploua cel mai mult

Conform datelor actuale, cele mai mari cantități de precipitații, estimându-se între 60-80 de litri pe metru pătrat, ar putea fi înregistrate în Oltenia, Muntenia și în Carpații Meridionali și de Curbură. Mateescu a subliniat că, în funcție de ultimele informații disponibile, ANM va lua măsuri adecvate.

În cazul în care se constată o probabilitate ridicată de precipitații ce ar putea depăși 100 de litri pe metru pătrat în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se va considera emiterea unei avertizări de tip Cod roșu de meteorologie, în special pentru zonele afectate de aceste cantități mari de precipitații.