Concesiunea serviciilor de apa si canal din Ploiesti apartine, pe 25 de ani, operatorului francez Vivendi Water. Desi este acelasi concesionar cu cel din Bucuresti, intre Apa Nova Ploiesti si Apa Nova Bucuresti singura veriga comuna este actionarul francez. Nici macar contractele de concesiune nu sunt asemanatoare. Contractul pentru Capitala a fost facut de Banca Mondiala, prin divizia sa de investitii, iar nivelele de servicii prevazute in sarcina concesionarului se ating in ani de zile. Contractul de la Ploiesti a fost pus la punct de consiliul local existent la acea data, in iunie 2000. Clauzele au intrat in vigoare o data cu semnarea sa. Mai mult, dupa alegerile locale din 2000, noua echipa de consilieri locali a renegociat clauze importante, cu bataie directa in buzunarele bugetului Ploiestiului.
Mai intai cresc tarifele, apoi se fac investitiile
Pentru viceprimarul Nicolae Oprea a fost o victorie: „Am obtinut o redeventa mai mare si implicarea directa in dirijarea fondurilor de investitii. Este un contract mai bun decat cel din Bucuresti.” Intial, Apa Nova Ploiesti platea primariei 10.000 euro anual, ca redeventa, indiferent de profitul pe care il realiza. Dupa renegociere, concesionarul plateste anual 0,5% din valoarea incasarilor, dar nu mai putin de 10.000 euro. Formula a adus bugetului local 17.700 euro in 2001, iar pentru 2002 sunt estimate incasari de 25.000 euro.
La capitolul investitii, initial concesionarul doar informa consiliul local ce face cu banii. „Prin renegociere, am definit clar modul de utilizare a fondurilor. Contractul prevede ca 25 de milioane de euro sa fie aduse de concesionar, ca investitie prioritara, in zece ani de zile. Recuperarea acestei sume se face pe durata concesiunii, din componenta tarifului, definita ca remunerarea concesionarului”, spune viceprimarul Oprea. Tariful mai are o componenta, fondul de lucrari. Inseamna 26 de milioane de euro in zece ani de zile. Decizia folosirii acestor bani este comuna societatii Apa Nova Ploiesti si consiliului local. Sumele au regim de bani publici si se supun reglementarilor in vigoare. Ceea ce, dupa parerea viceprimarului, previne utilizarea lor netransparenta si in alte scopuri decat ca sursa de investitii. Concesionarul a fost nevoit sa constituie si un fond de garantie, de 500.000 euro, din care primaria il penalizeaza in situatia nerespectarii contractului.
Prin urmare, de la primaria Ploiestiului, contractul se vede profitabil pentru comunitatea locala. Din biroul concesionarului, perspectiva este usor diferita. Formula de tarifare a metrului cub de apa a fost aprobata de Guvern cu intarziere, iar operatorul a incheiat anul trecut cu pierderi de 30 de miliarde de lei. Saltul recent de tarif, explicabil prin aplicarea noii formule de tarifare, este remarcabil, de la 4.125 lei/mc apa, la 10.360 lei/mc apa. Sergiu Oana, directorul comercial al Apa Nova Ploiesti, considera ca impactul asupra populatiei ar fi fost suportabil daca Guvernul nu ar fi intarziat aprobarea tarifelor. „Pretul apei va creste peste tot in Romania. Contractul de concesiune implica, mai intai, o crestere a tarifelor, iar din incasari se fac investitii”, ne-a declarat Sergiu Oana.
Apa Nova Ploiesti a reusit sa contorizeze toate blocurile din municipiu, ceea ce inseamna ca circa 80% din populatie nu mai este taxata in regim pausal, oamenii stiind exact cat consuma. Planul de investitii pe 2002 este sustinut cu trei milioane euro, multumitor dupa parerea consiliului local, mandru ca a facut o afacere mai buna ca in Capitala.
Clauzele renegociate ale contractului de concesiune APA NOVA Ploiesti – Consiliul Local al Municipiului Ploiesti
· Redeventa
– Forma initiala a contractului: concesionarul platea anual concedentului (Consiliul Local al Municipiului Ploiesti) o redeventa de 10.000 euro.
– Forma renegociata: concesionarul plateste concedentului o redeventa anuala egala cu 0,5% din valoarea incasarilor corespunzatoare activitatilor de apa si canalizare. Redeventa nu poate fi mai mica de echivalentul in lei a 10.000 euro.
Avantaj municipalitate: in loc sa incaseze 10.000 euro anual, a incasat 17.700 euro pentru cea de-a doua jumatate a anului 2001, iar pentru 2002 castigul este estimat la 25.000 euro.
· Planul de investitii
– Forma initiala a contractului: concesionarul avea obligatia de a tine la curent concedentul in legatura cu dirijarea fondurilor de investitii.
– Forma renegociata: concesionarul este obligat sa prezinte concedentului, spre aprobare, programele de investitii anuale. Concedentul este direct implicat in realizarea investitiilor.