Alertă în Prahova din cauza ploilor abundente. Un dig de pe un râu important, la un pas să se dărâme. Autoritățile sunt la fața locului, zeci de pompieri au intervenit de urgență.
Digul de gabioane de pe râul Teleajen a fost afectat din cauza ploilor abundente, astfel că terasamentul fostului depozit de deşeuri al Ploieştiului este în pericol, a informat, sâmbătă seară, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, Raluca Vasiloae.
Potrivit acesteia, digul de gabioane a fost afectat pe o lungime de peste 30 de metri liniari, punând în pericol terasamentul fostului depozit de deşeuri municipale aflat la ieşire din Ploieşti, cu acces rutier din DN 1A. În acest context, la nivelul judeţului a fost activată grupa operativă şi au fost dispuse măsuri de mobilizare imediată a forţelor şi mijloacelor de intervenţie.
La faţa locului vor fi mobilizaţi peste 40 de pompieri militari care vor acţiona pentru realizarea unui dig de protecţie, cu ajutorul unor saci de nisip. Situaţia a fost analizată şi în cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă convocat de primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, într-o şedinţă extraordinară.
Cod portocaliu de inundații
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor – INHGA a emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Prahova, Buzău şi Vrancea, care va fi valabilă până duminică la amiază, şi a prelungit Codul galben până duminică noapte pentru râuri din judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea.
”Scurgeri importante de pe versanţi”
Din această seară, de la ora 21:00, până mâine dimineaţă, la ora 6:00, pe unele râuri din judeţele Prahova şi Buzău, este posibil ca fenomenele prognozate să aibă o severitate mai mare”, notează Apele Române pe propria pagină de Facebook. De asemenea, Codul galben se menţine şi se prelungeşte până duminică, la miezul nopţii, pentru sectoarele de râuri din cele patru bazine hidrografice Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa şi Siret, respectiv judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea.
Pe râurile mici, se pot forma viituri rapide, care pot avea, ca efect imediat, producerea unor inundaţii cu impact local. De asemenea, se pot înregistra creşteri de debite şi niveluri, fiind posibilă depăşirea cotelor de atenţie, respectiv de inundaţie.
”A fost sporită monitorizarea cursurilor de apă aflate sub avertizare”
„Dispeceratul central al instituţiei noastre a transmis avertizarea hidrologică către dispeceratele de la nivelul unităţilor noastre bazinale de apă care au în administrarea lor sectoare de râuri aflate sub avertizări, respectiv Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău-Ialomiţa şi Apele Române Siret.
Lucrările noastre hidrotehnice se comportă în condiţii de siguranţă. Respectăm prevederile regulamentelor de exploatare, pe care le-am reactualizat şi le-am adaptat pentru timpul friguros”, precizează Apele Române.