Ploile adancesc deficitul comercial cu alimente

Daca acum doi ani de zile, agricultorii se plangeau ca seceta le-a “ars” recoltele, iar animalele le mureau de foame, acum, dupa un sezon de inundatii, agricultorii au din nou probleme. Potrivit Ministerului Agriculturii, suprafetele total sau partial compromise se ridica la aproape 625 de mii de hectare, adica aproximativ 7% din aria cultivata. Culturile cele mai lovite de precipitatii sunt graul si porumbul, plantele care ocupa de altfel aproape jumatate din totalul teren



Daca acum doi ani de zile, agricultorii se plangeau ca seceta le-a “ars” recoltele, iar animalele le mureau de foame, acum, dupa un sezon de inundatii, agricultorii au din nou probleme. Potrivit Ministerului Agriculturii, suprafetele total sau partial compromise se ridica la aproape 625 de mii de hectare, adica aproximativ 7% din aria cultivata. Culturile cele mai lovite de precipitatii sunt graul si porumbul, plantele care ocupa de altfel aproape jumatate din totalul terenurilor agricole. Pe langa aproape 150 de mii de hectare de pasuni, au mai fost inundate suprafete intinse de culturi cu floarea soarelui si soia.

Situatia cea mai grava s-a inregistrat insa in cazul fructelor, mai ales al strugurilor. “La nivelul tarii, productia de struguri a fost redusa in proportie de 50%, in timp ce in Vrancea, cea mai mare zona viticola, procentajul daunelor a ajuns la 100%. Regiunile din Transilvania nu au suferit pierderi ca urmare a inundatiilor”, arata Ovidiu Gheorghe, presedintele executiv al Patronatului National al Viei si Vinului. Daca viticultorii vor recurge la stocurile din alti ani pentru a face fata pierderii de productie, nevoia de fructe proaspete va fi completata din importuri. Tendinta crescatoare a volumului fructelor proaspete venite de afara a inceput odata cu aprecierea leului si a consemnat triplarea valorii importurilor in primele sapte luni, pana la nivelul de 15 milioane de euro. Inundatiile nu vor face decat sa stimuleze importurile de fructe proaspete.


Vremea proasta a provocat daune si in cazul cerealelor. Calitatea productiei de grau este modesta, ca urmare a umezelii din aer. Datele obtinute de la silozuri vorbesc despre un procentaj de circa 60% de grau nepanificabil. Prin urmare, preturile interne s-au prabusit, iar magaziile taranilor sunt burdusite cu grau, pentru care morile ofera deocamdata preturi foarte mici.


Dar, daca in 2004 graul ieftin s-a indreptat catre export, in acest an lucrurile sunt mai complicate. Chiar si foarte ieftin, graul nostru este mai scump decat cel din Ucraina sau Rusia. Asa ca graul nu va mai fi un motor al exporturilor agricole, asa cum s-a intamplat pana in aceasta vara. Conform Institutului National de Statistica, pe primele opt luni ale lui 2005, am exportat grau de 22,4 milioane de euro. Datorita secetei din 2003, anul trecut am importat pe primele opt luni nu mai putin de 76 de mii de tone de grau, in valoare de 126 de milioane de euro.


In cazul porumbului, planta iubitoare de apa, lucrurile stau mai bine. Ploile au afectat doar 120 de mii de hectare, adica circa 5% din suprafata cultivata. “Romania va exporta in sezonul viitor cam aceeasi cantitate de porumb ca in acest an, adica 350-400 de mii de tone”, afirma un comerciant de cereale.


Exporturile de floarea soarelui ar putea avea insa de suferit. Pe primele sapte luni, am exportat 66 de mii de tone, cu 40% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit unor surse din piata, in timpul perioadei ploioase, fabricile de ulei au cumparat masiv seminte de floarea soarelui, de frica exploziei preturilor. Asa ca au ramas putine cantitati pentru export.


Paradoxal, necazurile pricinuite de inundatii ar putea reprezenta o ocazie unica pentru crescatorii de animale. Calitatea slaba a graului de panificatie inseamna furaje ieftine pentru animale. Totusi, cresterea efectivelor nu acopera nevoile pietei interne, in special in cazul carnii de porc. Efectivele de pasari si porci, principalii “clienti” pentru cerealele de slaba calitate, au crescut de la inceputul anului cu 10% si respectiv 6%. Cifrele sunt modeste daca ne gandim ca importurile de carne de porc au totalizat, pe primele opt luni, aproape 180 de milioane de euro, adica jumatate din volumul exporturilor de produse alimentare! De altfel, peste jumatate din carnea de porc folosita de industria alimentara provine din import.


Carnea de pasare a ajuns la circa 60 de milioane de euro pe primele opt luni, cu circa 20 de milioane mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Din aceasta situatie se vede clar principala deficienta a comertului cu produse alimentare: importam carne si produse procesate si exportam cereale. Inundatiile vor reduce pana si acest pilon al exporturilor.


Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat de curand ca noroiul in care a fost transformat pamantul nu permite reluarea lucrarilor agricole. Acest lucru pune in pericol recolta de grau de anul viitor, cand am putea asista la importuri. Cu alte cuvinte, ploile din acest an vor da peste cap si balanta comerciala din 2005.



“La nivelul tarii, productia de struguri a fost redusa in proportie de 50%, in timp ce in Vrancea, cea mai mare zona viticola, procentajul daunelor a ajuns la 100%.”



Ovidiu Gheorghe,

presedintele executiv al Patronatului National al Viei si Vinului





Topul* importurilor alimentare

Deficitul cu alimente 7 luni 769 mil. euro

Deficitul comercial total 8 luni 5,8 mld. euro

Deficitul cu alimente 2005 1,5 mld. euro**

Suprafetele afectate de ploi 625 mii ha

Productia afectata de struguri 50%

* primele opt luni; ** estimare Capital

• Odata cu aprecierea leului de la sfarsitul anului trecut, deficitul comercial cu produse agricole a luat proportii ingrijoratoare. Anul acesta ar putea ajunge la 1,5 miliarde de euro.

• Exporturile de animale vii domina oferta tarii noastre. Pe primele sapte luni, importurile au totalizat 60 de milioane de euro, cu 20 la suta mai mult ca in 2004.

• Alte produse de export sunt uleiul de floarea soarelui, porumbul si soia.

• Singurele produse procesate din oferta noastra sunt vinul, cu 12 milioane de euro, si produsele de panificatie a caror valoare a fost in primele sapte luni de zece milioane de euro.

Sursa: INS

De ce ploile ridica nivelul deficitului

• Exporturile de materii prime agricole, in special cereale si seminte de floarea soarelui, vor fi diminuate ca urmare a obtinerii unor productii modeste calitativ. In principal, calitatea graului ii ingrijoreza pe exportatori.


• Ploile i-au afectat pe producatorii de fructe si au compromis jumatate din productia de struguri. Importurile de fructe proaspete vor lua avant in urmatoarele luni.


• si importurile de cartofi ar putea fi stimulate datorita vremii neprielnice. Pe primele sapte luni ale acestui an, importurile au atins nivelul de 42,3 mii tone, de peste doua ori mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2004.


• Abundenta de furaje ieftine nu poate fi valorificata rapid de catre crescatori. Prin urmare, importurile de carne de porc si de pasare se vor mentine la un nivel ridicat.


• Umezeala din sol nu permite reluarea lucrarilor agricole, ceea ce ar putea afecta productia de grau de anul viitor. Am putea deci importa grau in 2006 din cauza ploilor din acest an.