La începutul anului, fermierii se aşteptau ca producţia agricolă din 2014 să crească faţă de 2013, însă în realitate acest lucru nu s-a întâmplat. Din contră, volumul şi calitatea cerealelor au fost mai slabe
Dacă anul trecut producţia agricolă vegetală a înregistrat creşteri la toate culturile datorită condiţiilor climatice favorabile, anul acesta, ploile survenite în ultima perioadă au produs pagube, mai ales în rândul culturilor de grâu, susţin agricultorii din România.
Grâul, cel mai afectat de ploi
„Ploile din această vară au afectat foarte mult atât cantitatea, cât şi calitatea cerealelor. Culturile de orz, grâu şi rapiţă au fost afectate şi vom avea o producţie mai mică cu 2-3 tone la hectar, ceea ce înseamnă o pierdere de 4.500-5.000 de lei per hectar. Dacă la începutul anului, ne gândeam la o producţie de 6-7 tone per hectar, acum ne aşteptăm la 4-5 tone per hectar“, a declarat pentru Capital, omul de afaceri Culiţă Tărâţă.
De aceeaşi părere este şi omul de afaceri Ştefan Poienaru, proprietarul grupului de firme Agrofam, care susţine că nu mai este la fel de optimist ca la început, în privința producției. „Producţia a fost afectată de ploi, grâul a fost afectat calitativ. Am recoltat rapiţa şi orzul, iar acum sunt în curs de adunare a grâului. Aşadar, am recoltat 2.200 de kilograme de rapiţă la hectar, ceea ce a însemnat o pierdere de 30%, 4.500 de kilograme de orz la hectar, pierdere de 20%, 3.800-4.000 de kilograme de grâu la hectar, pierdere de 25%“, ne-a mai spus Poienaru. Totodată, Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, ne-a spus că producţia din acest an arată mai rău decât cea din 2013. „Producţia din acest an a scăzut cu 20-25% faţă de cea de anul trecut. Atât cantitatea, cât şi calitatea cerealelor au scăzut din cauza ploilor. Nu vom ajunge să facem 8 milioane de tone de grâu“, a mai spus Sitaru.
În schimb, există agriculturi pentru care ploile nu au avut un impact atât de puternic. „În prezent,cultura este frumoasă şi arată bine, ceea ce ar însemna o creştere a producţiei faţă de anul trecut. În cazul producţiei de grâu aceasta ar putea creşte cu 20% faţă de 2013, ceea ce ar însemna un plus de 8 milioane de tone de grâu la nivelul producţiei din România“, a subliniat Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom – Dolj. Şi Adrian Porumboiu este mulţumit de producţie. „Până acum am reuşit să recoltăm doar 14% din producţia de cereale pentru că noi suntem într-o zonă unde recolta se face mai târziu. Mai avem de recoltat. Dar din ce am obţinut până acum se observă o producţie mai bună decât anul trecut, dar preţul este mai mic“, a completat omul de afaceri vasluian.
Pe de altă parte, ploile au ajutat culturile de porumb şi de floarea- soarelui, susțin fermierii. „Toate culturile sunt acum frumoase, dar acum depinde doar de evoluţia vremii cum va fi producţia. Cultura poate să fie frumoasă, dar dacă vremea nu e favorabilă atunci producţia poate să nu fie bună“, a adăugat Anghel.
Preţurile prea mici
Dacă pentru unii producţia de cereale a fost bună, iar pentru alţii nu, toţi agricultorii au fost de acord cu un singur lucru: preţurile sunt foarte mici. Omul de afaceri Tărâţă ne-a declarat că preţurile cerealelor din România au ajuns mai mici decât în Ucraina, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. „Spre exemplu o tonă de orz costă 145 de euro sau o tonă de grâu costă circa 175 de euro. Cei care au de pierdut în situaţia aceasta sunt fermierii“, a completat omul de afaceri. Porumboiu ne-a spus că îi este ruşine să spună la ce preţuri se vând cerealele.
În opinia lui Poienaru, preţurile cerealelor sunt mizerabile, adică 60-65 de bani pe kilogramul de grâu. „Traderii ne dau cât şi cum vor. Producţia este slabă atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ“, a completat omul de afaceri ce deţine terenuri agricole în Balta Ialomiţei. Și Nicolae Sitaru a menţionat faptul că preţurile sunt „infecte“. „Agricultorii vând în pierdere la limita rentabilităţii. Spre exemplu, preţul rapiţei a scăzut drastic. Dacă în urmă cu 2 ani vindeam rapiţa cu 2,2 lei per kilogram, în 2013 preţul a ajuns la 1,7 lei şi în acest an preţul este de 1,3 lei“, a precizat Sitaru. El a mai spus că în ultimii ani agricultorii s-au confruntat cu costuri tot mai mari, iar acum au ajuns să vândă la preţuri tot mai mici.