Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări de tip cod galben și cod portocaliu. Meteorologii anunță ploi în mai multe județe din țară. Nivelul precipitațiilor va atinge chiar și 50 de litri pe metrul pătrat.
Cea mai mare parte a țării se va confrunta cu instabilitate atmosferică accentuată de sâmbătă până duminică dimineața, așa cum au prognozat meteorologii. O avertizare de cod portocaliu a fost emisă pentru Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, precum și pentru zonele de munte din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), începând de sâmbătă, ora 11:00, până duminică, la ora 6:00, în aceste zone se vor semnala, probabil, episoade intermitente de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate prin averse torențiale, descărcări electrice, averse torențiale, grindină, vânt puternic și posibil chiar vijelii în Oltenia, sudul Banatului, vestul și nord-vestul Munteniei, Dobrogea și vestul și sud-vestul Transilvaniei.
O avertizare de cod galben a fost emisă pentru regiunile menționate mai sus, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la condițiile meteo așteptate.
”În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp. Pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică (3/4 iunie) aria acestor fenomene se va restrânge spre sud-vestul teritoriului”, anunţă meteorologii.
În schimb, meteorologii indică faptul că aceste fenomene vor fi mai puțin răspândite în alte regiuni. Cu toate acestea, în Moldova și în jumătatea estică a Munteniei, se vor înregistra creșteri temporare ale vitezei vântului, în general între 50 și 60 km/h.
Cod portocaliu în mai multe județe
În plus, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a declarat alertă de cod portocaliu pentru următoarele județe: Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, precum și zonele montane din Caraș-Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova.
De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis și o informare potrivit căreia: „Pe arii localizate, se așteaptă ca nivelul precipitațiilor să atingă 40 – 50 de litri pe metru pătrat, izolat cantități ce vor depăși 70 – 80 de litri pe metru pătrat, care se vor produce în intervale scurte de timp, de 1 – 3 ore”.
Temperaturile scad în România
În ceea ce privește condițiile meteo de sâmbătă, meteorologii anticipează instabilitate atmosferică în Oltenia și local în regiunile montane din Banat, Transilvania, Muntenia și Dobrogea. În special după-amiaza și seara, vor fi intervale de înnorări însoțite de averse puternice și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de precipitații vor depăși 20-25 de litri pe metru pătrat în anumite zone, iar izolat se vor atinge 30 de litri pe metru pătrat în intervale scurte de timp sau ca urmare a acumulărilor. Există, de asemenea, posibilitatea ca pe arii restrânse să apară grindină și furtuni.
În celelalte regiuni, condițiile meteorologice vor fi variabile, iar fenomenele menționate se vor produce sporadic. Vânt local puternic este de așteptat în estul, sud-estul și în zonele montane, în timp ce în alte regiuni se pot înregistra scurte perioade de vânt asociate cu averse.
Din punct de vedere termic, maximele vor fi cuprinse între 19 și 26 de grade Celsius, iar minimele vor varia între 5 grade Celsius în zonele de câmpie și 16 grade Celsius pe litoral. Zone izolate pot avea ceață matinală.
În București, temperaturile vor scădea și ele, iar vremea va fi oarecum instabilă. Cerul va deveni temporar noros, iar după-amiaza vor crește șansele de ploi și furtuni. Vântul va sufla moderat, cu intensificări ocazionale. Maximele se vor situa în jurul valorii de 25 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 12 și 14 grade Celsius.