Ploile pun stăpânire pe România! Alertă de la ANM! Ce județe vor fi afectate

SURSA FOTO: Dreamstime

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare god galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării. Cât timp este valabilă avertizarea?

Avertizarea meteorologică de tip cod galben transmisă de ANM intră în vigoare de sâmbătă, de la 12:00 şi este valabilă până la ora 23:00. În mare parte din țară se vor produce fenomene meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Avertismentul ANM

”În intervalul menţionat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, centrul şi sudul Moldovei, precum şi la munte.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, a transmis ANM.

Potrivit ANM, astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse şi în celelalte regiuni.

Judeţele aflate sub avertizare sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui şi Municipiul Bucureşti.

Vremea în București

Conform datelor transmise de ANM, Vremea va fi în general instabilă. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50…60 km/h. În intervale scurte de timp se vor acumula în medie 8…10 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 de grade.

Meteorologii precizează că astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse şi în celelalte regiuni.

Prognoza meteo pentru următoarea perioadă

BANAT

Valorile termice estimate pentru ultima decadă a lunii mai și primele zile din iunie vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 24…26 de grade și minime de 12…14 grade. O răcire a vremii este estimată pentru perioada 27 – 29 mai, când media temperaturilor maxime ar putea scădea sub 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 10 grade.

Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp și pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate.

CRIŞANA

În jurul datei de 28 mai, media temperaturilor maxime ar putea scădea sub 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 10 grade. Pentru finalul lunii mai și începutul lunii iunie, la nivelul acestei regiuni sunt așteptate maxime de 26 de grade și minime în creștere treptată până spre 13…14 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezilor în cea mai mare parte a intervalului. Totuși pentru finalul lunii (28 – 31) este estimată o diminuare a gradului de instabilitate atmosferică.

TRANSILVANIA

Se va răci în jurul datei de 28 mai, când sunt estimate maxime de 20…22 de grade, iar spre finalul lunii și în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori în medie de 24…25 de grade. La final lunii mai minimele vor fi de 8…9 grade, iar la începutul lunii iunie de 10…12 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 26 – 28 mai și la începutul lunii iunie. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

MARAMUREŞ

pentru 28 mai sunt estimate maxime de 21…22 de grade, apoi spre finalul lunii și în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori, în medie de 25…26 de grade. Variații termice sunt prognozate și în regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o medie de 8…9 grade în cele mai răcoroase nopți din interval (23, 24, 28 și 29 mai) și 11…12 grade în restul perioadei.

În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

MOLDOVA

Se va răcori până la valori de 21…22 de grade în ziua de 28 mai, iar spre finalul lunii și în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori în medie de 26 de grade. Variații termice sunt prognozate și în regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o medie de 9…11 grade în cele mai răcoroase nopți din interval (23, 24, 28 și 29 mai) și 13…14 grade în restul perioadei.

DOBROGEA

Temperaturile medii la nivelul regiunii vor fi de 14…15 grade, cu posibile valori mai scăzute în 29 și 30 mai. În restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

MUNTENIA

În perioada 27 – 29 mai este prognozată o scădere a temperaturilor maxime până la o medie de 23…24 de grade, apoi spre finalul lunii și în primele zile calendaristic de vară se va reveni la valori de 26 de grade. Variații termice sunt prognozate și în regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o medie de 10…11 grade în cele mai răcoroase nopți din interval (23, 24, 28 și 29 mai) și 12…14 grade în restul perioadei.

OLTENIA

În perioada 27 – 29 mai este prognozată o scădere a temperaturilor maxime până la o medie a acestora de 22…23 de grade, apoi spre finalul lunii și în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori de 26 de grade. Ușoare variații termice sunt prognozate și în regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o medie cuprinsă între 10 și 14 grade.

LA MUNTE

O răcire a vremii este estimată pentru perioada 27 – 29 mai, când media temperaturilor maxime ar putea scădea spre 11…12 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 4 grade.