Cel mai înalt și mai activ vulcan din Europa, vulcanul Etna, a erupt, duminică, aruncând cenușă peste Catania, cel mai mare oraș din estul Siciliei, și forțând închiderea aeroportului din acest oraș.

Oficialii de la Institutul Italian pentru Geoştiinţe şi Vulcanologie au observat niveluri crescute de activitate vulcanică la vulcanul Etna din Sicilia, pe 21 mai, iar zborurile de pe aeroportul Catania au fost oprite.

Activitatea eruptivă explozivă are loc la craterul vulcanului, emiţând un nor de cenuşă, scrie Crisis24.

Autoritățile nu au cerut evacuarea populației

Aeroportul Catania Fontanarossa (CTA) şi-a încetat operaţiunile din cauza activităţii vulcanice de pe 21 mai, niciun zbor fiind capabil să aterizeze sau să decoleze.

În ciuda activităţii vulcanice în creştere, autorităţile nu au emis nicio evacuare obligatorie pentru zona înconjurătoare.

Erupţii suplimentare ar putea provoca o activitate seismică de nivel scăzut, nori de cenuşă şi alunecări de teren în zona înconjurătoare.

Sunt posibile întreruperi de transport în zona înconjurătoare, mai ales dacă vor apărea alte evenimente eruptive semnificative.

De asemenea, condiţiile de circulaţie s-ar putea deteriora rapid în perioadele de cădere semnificativă de cenuşă, iar vizibilitatea ar putea fi redusă.

Oficialii ar putea închide drumurile din apropierea vulcanului, în funcţie de prezenţa materialului vulcanic periculos.

Particulele fine ejectate din vulcan ar putea reprezenta un pericol pentru zborurile din spaţiul aerian din jur, iar întreruperile continue ale zborului ar putea apărea la scurt timp.

Autorităţile recomandă călătorilor să se informeze despre zborurile către şi de la aeroporturile regionale, şi să obţină informaţii actualizate referitoare la condiţiile de circulaţie rutieră.

Cel mai activ vulcan din Europa

Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3357 metri, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.

Înălțimea sa este controversată, datorită distrugerii parțiale a conului vulcanic la erupții, care au format până la 400 de cratere secundare. Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de 1.250 km².

Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt dens populate. Acest fapt se explică prin fertilitatea deosebită a solului. Cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor.