Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat, marţi, că ia măsuri pentru combaterea şi prevenirea infectării populaţiei cu virusul West Nile, prin igienizarea spaţiilor verzi, a blocurilor, subsolurilor şi monitorizarea numărului de ţânţari.

Astfel, PMB continuă planul de igienizare început în 6 iulie şi efectuează tratamente de combatere a ţânţârilor în parcuri, cimitire, grădini, precum şi în alte spaţii verzi, se arată într-un comunicat de presă de marţi al Primăriei Capitalei. Totodată, se efectuează tratamente şi în blocuri, subsoluri şi casele scărilor.

Operatorul responsabil cu igienizarea pe teritoriul Capitalei comunică în sistem de urgenţă cu PMB, care la rândul său anunţă primăriile de sector privind măsurile ce trebuie luate.

În plus, se monitorizează în permanenţă numărul ţânţarilor prin metoda indicelui de prezenţă în zonele unde este preconizată apariţia acestora în număr mare. Astfel, în locurile cu mulţi ţânţari, se aplica tratamente până la distrugerea focarelor.

Reprezentanţii PMB arată că zona de sud a Capitalei, limitrofă judeţului Ilfov, este cea prin care ţânţarii purtători de West Nile pot pătrunde în România, precizează PMB.

Totodată, Primăria Capitalei menţine o comunicare permanentă cu Comisia Interministerială de Supraveghere Metodologică şi Recepţie, pentru ca măsurile dispuse să poată fi aplicate în regim de urgenţă.

Şapte cazuri confirmate, două decese

În România au fost confirmate şapte cazuri de infectare cu virusul West Nile. Două dintre persoanele infectate au decedat, acestea având vârste peste 70 de ani şi boli cronice preexistente. Unul dintre cei care au decedat era din Bucureşti, iar celălalt din Constanţa.

În plus, la alte două persoane a fost confirmat virusul, dar pentru un diagnostic de precizie este făcut încă un test, rezultatele acestor probe fiind aşteptate până la sfârşitul săptămânii. O a treia persoană este în curs de evaluare.

Maladia a fost înregistrată în Bucureşti şi judeţele Alba, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu şi Teleorman. Toţi bolnavii au vârste peste 30 de ani.

Primele semne de boală pot fi febra, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare ori alte manifestări care survin în trei-şapte zile de la o posibilă înţepătură de ţânţar. Toţi cei care au aceste simptome trebuie să se prezinte de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical.

SURSA: Mediafax