Partidul Mişcarea Populară (PMP) a lansat, vineri, 3 martie, la Timişoara, campania de strângere de semnături pentru petiţia intitulată „România merită în Schengen”. Aceasta va fi depusă la Parlamentul European împreună cu solicitarea ca forul legislativ european să intervină, în calitate de parte privilegiată, în acţiunea declanşată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de liderul formaţiunii, europarlamentarul Eugen Tomac, împotriva Consiliului Uniuni Europene cu privire la faptul că în 8 decembrie 2022 nu a fost aprobată aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

Eugen Tomac a dat startul străngerilor de semnături „România merită în Schengen”

„Am lansat astăzi, la Timişoara, campania de strângere de semnături ‘România merită în Schengen’, una dintre cele mai importante şi ample acţiuni pe care le-am desfăşurat de-a lungului timpului. Campania vine ca urmare a acţiunii pe care am iniţiat-o împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a anula votul nelegal al Austriei din 8 decembrie 2022. Semnăturile adunate vor însoţi petiţia pe care o voi depune la Comisia de Petiţii a Parlamentului European prin care voi solicita Parlamentului să intervină, în calitate de parte privilegiată, în acţiunea pe care deja am declanşat-o la CJUE.

Prin urmare, începând de astăzi îi invit pe toţi, pe absolut toţi cetăţenii români, dar nu numai, să semneze ‘România merită în Schengen’ pe www.romaniainschengen.ro.”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Eurodeputatul a afirmat că această listă cu semnăturile românilor va da „greutate” demersului său iniţiat la CJUE şi va ajuta în privinţa susţinerii procesului de aderare a României la Schengen, în contextul în care de peste 12 ani negocierile politice nu au furnizat un rezultat favorabil ţării noastre.

Acţiunea nu opreşte procesul de negociere a României cu Austria şi nici al Bulgariei cu Olanda

„Schengen este un drept dobândit prin efortul tuturor românilor. După 8 decembrie 2022, fiecare zi reprezintă încălcarea acestui drept. Este un demers în interes naţional ce va scrie istorie pentru România. Nu avem timp să ne plângem de milă, nu este cazul să ne resemnăm. Este dreptul nostru pe care trebuie să îl cerem cu hotărâre! Intraţi pe www.romaniainschengen.ro şi semnaţi petiţia”, a precizat liderul PMP.

Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE, PMP) a depus, în februarie, documentele necesare la Tribunalul UE, instanţa specializată a CJUE, pentru acţiunea împotriva Consiliului UE cu privire la cu neacceptarea României de a deveni membră a Spaţiului Schengen la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie 2022.

Potrivit oficialului de la Bruxelles, acţiunea sa nu opreşte procesul de negociere a României cu Austria şi nici al Bulgariei cu Olanda, ci „doar va scoate în evidenţă lipsa de loialitate a unor guverne şi instituţii europene faţă de Tratat şi legislaţia europeană”.

Dacă decizia prin care României i se refuză aderarea la Spaţiul Schengen va fi considerată una nelegală prin anularea acesteia de către Curte, atunci un nou vot cu privire la aceeaşi decizie nu va mai putea fi un vot politic, ci un vot tehnic, care să ţină cont strict de condiţiile de evaluare Schengen, pe care România le îndeplineşte. În consecință, va fi un vot pozitiv. Procedura de la CJUE cu privire la această acţiune ar putea dura până la doi ani.