PMP susține promovarea unei noi legi a Sănătății. Ce ar trebui să cuprindă aceasta

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care spune că partidul pe care îl conduce susține promovarea unei noi legi a Sănătății. Acesta a menționat și ceea ce ar trebui să vizeze această lege.

Eugen Tomac notează pe site-ul de socializare că inițiativa legislativă a PMP a avut ca bază raportul Administrației Prezidențiale în domeniu și că au fost luate în considerare opiniile celor mai importante persoane din domeniul medical.

„Chiar în condiţiile în care pesediştii îşi asumă proiectele noastre, în calitate de preşedinte al PMP voi susţine un asemenea demers dacă este făcut pe baze sănătoase (…). Iniţiativa noastră legislativă a avut la bază raportul Administraţiei Prezidenţiale în domeniu şi a înglobat opiniile celor mai importante somităţi din lumea medicală cu privire la direcţiile de reformă în sănătate”, afirmă Tomac.

Ce ar trebui să vizeze noua lege a Sănătății

Președintele PMP a mai scris că noua lege a Sănătății ar trebui să vizeze creşterea alocărilor bugetare în domeniu, gradual, până la atingerea nivelului mediu din UE până în anul 2025, modificarea legislaţiei astfel încât spitalele să aibă regim de societate cu capital de stat, pentru ca aceste să poată să-şi completeze veniturile, construirea a opt spitale regionale prin fonduri europene în exerciţiul 2021 – 2027 al UE, precum şi investiţii majore în spitale pentru rezolvarea problemei infecţiilor nosocomiale.

Se dorește dotarea spitalelor

În același mesaj, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, menționează că partidul pe care îl conduce mai propune dotarea spitalelor judeţene, municipale, orăşeneşti şi a celor care tratează „ramuri de afecţiuni”, adoptarea unui sistem de remunerare corectă pentru personalul medical la standarde europene, perfecţionarea continuă a personalului medical, dezvoltarea capacităţilor de producţie de medicamente în România, inclusiv prin refacerea în cel mai scurt timp a capacităţii ţării noastre de a produce vaccinuri, şi alocări de 0,5% din PIB pentru cercetarea medicală.

Mesajul integral al lui Eugen Tomac

”Chiar în condițiile în care pesediştii îşi asumă proiectele noastre, în calitate de preşedinte al PMP voi susţine un asemenea demers dacă este făcut pe baze sănătoase. Acest lucru înseamnă promovarea unei noi Legi a Sănătăţii – pe scheletul proiectului legislativ depus de noi în Parlament, respins de o majoritate retrogradă constituită în jurul PSD. Inițiativa noastră legislativă a avut la bază raportul Administraţiei Prezidenţiale în domeniu și a înglobat opiniile celor mai înalte somități din lumea medicală cu privire la direcțiile de reformă în sănătate.

O nouă Lege a Sănătății trebuie să vizeze:
• 1. Creşterea alocărilor bugetare pentru Sănătate gradual până la atingerea nivelul mediu din UE până în anul 2025. Cheltuielile pentru sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE atât pe capde locuitor (1.029 EUR, media UE fiind de 2.884 EUR), cât și ca procent din PIB (5% față de 9,8% în UE).
• 2. Modificarea legislaţiei astfel încât spitalele să aibă regim de societate cu capital de stat pentru ca acestea să poată să-şi completeze veniturile.
• 3. Transparenţă totală în cheltuirea banilor de către spitale, având ca scop final reducerea risipei. Să fie obligate, la fel ca administraţiile locale, să posteze pe site-urile proprii toate contractele şi facturile aferente acestora.
• 4. Construirea a 8 spitale regionale prin fonduri europene în cadrul exerciţiului 2021 – 2027 al Uniunii Europene.
• 5. Investiţii majore în spitale pentru rezolvarea problemei infecţiilor nosocomiale.
• 6. Dotarea spitalelor judeţene, municipale, orăşeneşti şi a celor care tratează ramuri de afecţiuni.
• 7. Adoptarea unui sistem de remunerare corectă pentru personalul medical la standarde europene, pentru oprirea exodului către Vestul Europei.
• 8. Perfecţionarea continuă a personalului medical în contextul avansului continuu al cercetării în domeniu.
• 9. Dezvoltarea capacităţilor de producţie de medicamente în România. Inclusiv prin refacerea în cel mai scurt timp a capacităţii României de a produce vaccinuri.
• 10. Alocări speciale de 0,5% din PIB pentru cercetarea medicală.”