O boală din China se răspândește prin lume. Sunt afectate atât țări din Europa, precum Italia. Aici au apărut două cazuri, chiar la doi copii. Aceștia au fost internați cu simptome respiratorii și a fost detectată prezența bacteriei „Mycoplasma pneumoniae”.
Cazurile au fost raportate de către de laboratorul de referință de la Perugia, conform Rador Radio România.
O boală din China se răspândește prin lume
Potrivit sursei menționate, unul din cazuri se referă la săptămâna 47 din 2023 și este o coinfecție cu Rhinovirus. Celălalt caz se referă la săptămâna curentă.
Buletinele de supraveghere RespiVirNet din cadrul Institutului Superior al Sănătății arată că datele sunt în concordanță cu așteptările din această perioadă.
Bacteria a apărut, inițial, în China. În țara respectivă au fost identificate câteva focare cu această infecție. Ulterior, a fost semnalată și în Franța.
„Monitorizăm situația din China și, încă o dată, am observat o creștere generală a infecțiilor respiratorii acute din cauza unui număr de agenți patogeni diferiți, inclusiv gripa, care este în creștere. Pneumonia Mycoplasma a crescut în ultimele două luni și acum pare să fie în scădere ușoară”, a declarat Maria Van Kerkhove, manager tehnic pentru pandemia de COVID-19 în Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
La rândul lui, epidemiologul american Van Kerkhove a spus că autoritățile cooperează cu medicii care lucrează în China. Astfel, va fi înțeleasă mai bine rezistența la antibiotice.
„Colaborăm cu rețelele noastre clinice și cu medicii care lucrează în China, pentru a înțelege mai bine rezistența la antibiotice, care este o problemă în întreaga lume”, a explicat epidemiologul.
Spitalele sunt pline de copii care suferă de pneumonie sau afecțiuni grave similare
După ce autorităţile chineze şi presa din China au raportat o creştere a numărului de boli respiratorii, inclusiv focare de pneumonie nediagnosticată la copii, în nordul Chinei, OMS a solicitat „informaţii epidemiologice şi clinice suplimentare, precum şi rezultate de laborator privind aceste focare raportate la copii”.
Există un sâmbure de adevăr în afirmația Beijingului, dar este doar o parte a poveștii, scrie ForeignPolicy.
Acceptarea faptului că Beijingul nu acoperă și de data aceasta un nou agent patogen pare să nu alarmeze OMS. De fapt, China ar putea ascunde o amenințare și mai mare: cultivarea unor tulpini rezistente la antibiotice ale unei bacterii comune, potențial mortale.