PNL a aprobat alianța electorală cu PSD

Duminică, Consiliul Politic Național al Partidului Național Liberal (PNL) s-a într-unit într-o ședință online.

În cadrul acesteia au fost luate mai multe decizii, printre care și aprobarea alianței electorale cu Partidul Social Democrat (PSD) pentru alegerile europarlamentare.

Alianța electorală cu social-democrații a primit 838 voturi ”pentru”.

De asemenea, a fost aprobat și protocolul de fuziune al liberalilor cu cei de la ALDE. Aici voturile au fost mai numeroase. Este vorba despre 876 voturi ”pentru”.

Nu în ultimul rând, liberalii l-au numit pe Vlad Nistor drept membru în Biroul Executiv cu rang de vicepreşedinte. În acest caz, au fost acordate 876 voturi ”pentru”.

nicolae ciuca
SURSA FOTO: captura video Facebook

Nicolae Ciucă, despre protocolul de fuziune cu ALDE

Nicolae Ciucă a declarat în cadrul ședinței că de acum înainte nu au altceva de făcut decât să se implice cât mai mult în activitatea lor.

El a menționat că există entuziasm și motivație și că trebuie să aibă încredere în forțele lor pentru a putea parcurge toate etapele anului electoral 2024.

”De acum înainte nu avem altceva de făcut decât să ne implicăm cât mai mult în activitatea noastră. Există entuziasm, există motivare şi trebuie să avem încredere în forţele noastre să putem duce toate etapele anului electoral 2024”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă
SURSA FOTO: Dreamstime

Alegerile europarlamentare au loc pe 9 iunie

În data de 9 iunie 2024, duminică, vor avea loc alegerile europarlamentare în România. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00, conform orei locale.

Alegătorii vor alege un total de 33 de reprezentanți pentru Parlamentul European.

În conformitate cu legislația europeană, toate statele membre sunt obligate să adopte un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporțională, adică numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic să fie în concordanță cu numărul de voturi obținute de fiecare partid.

În România, se folosește un sistem de liste închise, ceea ce înseamnă că ordinea candidaților pe listă nu poate fi modificată.

Potrivit legislației, pot fi alese în Parlamentul European persoanele care au:

  • împlinit vârsta de 23 de ani
  • au drept de vot
  • sunt înscrise pe listele unui partid politic, unei organizații reprezentând minoritățile naționale, unei alianțe politice, electorale sau ca independenți

Lista completă a candidaților este publicată pe pagina Biroului Electoral Central, care este constituit aproximativ cu 3 luni înainte de data alegerilor europene.