PNL apără pensiile private

Partidul Național Liberal (PNL) a transmis o propunere concretă pentru protejarea pensiilor private de impozitarea progresivă către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Grupul fiscal al PNL, compus din specialiști financiari din cadrul partidului și mediului universitar, a elaborat o propunere care vizează asigurarea unei protecții eficiente pentru pensiile private.

Îngrijorați de interpretările propunerii inițiale din partea Ministerului Muncii, care amesteca partea de contributivitate cu cea de necontributivitate, reprezentanții PNL consideră că aceasta poate duce la impozitarea pensiilor private pe modelul pensiilor speciale.

În acest context, propunerea vine să clarifice și să protejeze mai bine aceste venituri.

Ce arată propunerea de modificare a Codului Fiscal?

Propunerea de modificare a Articolului 100 din Codul Fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, prevede următoarele:

„Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) – (5) nemodificate

(6) Pentru veniturile din pensii private încasate conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative şi respectiv ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale se aplică o cotă de impunere de 10%, după deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 2.000 lei din venitul impozabil determinat conform prevederilor de la aliniatele (2)-(5) din prezentul articol.”

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

PNL, garantul protejării veniturilor

Deputatul Florin Roman, vicepreședinte PNL, a subliniat angajamentul solidar al partidului față de cei peste 8 milioane de români beneficiari ai pensiilor private.

El a afirmat că PNL rămâne garantul protejării acestor venituri. În timpul guvernării, nu se va permite atingerea pensiilor private ale celor care muncesc cinstit.

De asemenea, deputatul liberal a adăugat că PNL a oprit anterior tentativa de naționalizare a Pilonului 2 de pensii. Florin Roman a mai spus că partidul va continua să protejeze aceste drepturi în viitor.

Ciolacu nu este de acord cu supraimpozitarea

Premierul României, Marcel Ciolacu, a respins cu fermitate speculațiile care circulă cu privire la intenția statului de a supraimpozita Pilonul 2 de pensii.

El a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul nu are nicio intenție de a naționaliza sau de a aplica o supraimpozitare asupra Pilonului 2 de pensii.

Marcel Ciolacu a contrazis, astfel, diversele speculații care au apărut în ultima perioadă în acest sens.

Șeful Executivului a făcut apel la ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru a aduce clarificări la textele din Codul Fiscal care:

  • au generat discuții în spațiul public
  • au alimentat speculațiile privind viitorul Pilonului 2

Marcel Ciolacu a afirmat că este esențial:

  • să se lămurească orice interpretare greșită
  • să se ofere asigurări că nu există niciun plan de a afecta sau impozita Pilonul 2