PNL anunță, marţi, 28 februarie, că una dintre cele mai importante modificări aduse de Legile Educaţiei, în proiectul cu privire la învăţământul preuniversitar, este apariţia portofoliului educaţional. Acesta urmăreşte activitatea elevului din grădiniţă până la bacalaureat.
PNL: Portofoliul educațional este una dintre cele mai importante modificări din noile Legi ale Educaţiei
Liberalii susțin că noua lege prevede majorarea numărului de consilieri şcolari până la ţinta de un consilier la 800 de elevi. Așadar, prin întărirea rolului consilierului şcolar, se va afla din timp direcţia potrivită pentru capacităţile elevului.
„Una dintre cele mai importante modificări aduse de noua lege a învăţământului preuniversitar este apariţia portofoliului educaţional, care urmăreşte activitatea elevului din grădiniţă până la bacalaureat.
Va conţine toate mediile anuale, certificatele obţinute şi rezultatele de la evaluări naţionale”, afirmă PNL într-o postare.
Noua lege prevede majorarea numărului de consilieri şcolari până la ţinta de un consilier la 800 de elevi
Potrivit formaţiunii politice, „Portofoliul va fi consultat de consilierul şcolar în orice discuţie despre orientarea educaţională sau profesională al elevului”.
„Pentru acoperirea nevoii de consiliere, noua lege prevede majorarea numărului de consilieri şcolari până la ţinta de un consilier la 800 de elevi”, se arată în postare.
„Avantajul apariţiei portofoliului educaţional şi a întăririi rolului consilierului şcolar este aflarea din timp a unei direcţii potrivite pentru capacităţile elevului. Astfel, se vor evita situaţiile în care părinţii selectează un profil de liceu care nu corespunde cu înclinaţiile copilului, iar la absolvirea liceului, tânărul îşi va alege drumul în viaţă bazându-se pe sfaturi profesioniste şi argumentate”, mai afirmă PNL.
Ligia Deca susține că legile educației au beneficiat de un amplu proces de consolidare
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, 27 februarie, la prezentarea proiectelor legilor educaţiei naţionale, că s-a ajuns în acest punct mult aşteptat de întreaga comunitate şcolară şi universitară. Legile au beneficiat de un amplu proces de consolidare, au sprijinul politic al coaliţiei, precizează Deca.
„Din cele 422 de măsuri, 75% sunt deja implementate, în curs de implementare sau se crează cadrul legislativ prin aceste două legi”, a mai spus ministrul. Ea a adăugat printre măsurile incluse ar fi faptul că liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar, iar masteratul didactic va include 80% practică, fiind acordată şi o bursă lunară egală cu salariul unui debudant, indiferent dacă aceştia au parcurs un alt masterat sau vor parcurge în viitor.
De asemenea, urmează să fie înfiinţat Centrul Naţional pentru Formare în Cariera Didactică, iar salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă şi va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de 15 ani şi acordată o primă în cuantum a două salarii de bază cadrelor didactice la pensionare.
„Am ajuns în acest punct mult aşteptat de către noi cât sunt convinsă de întreaga comunitate şcolară şi universitară, de a prezenta variantele de legi ale educaţiei, legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului universitar superior, după perioada de consultare publică”, a declarat Ligia Deca, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ministerului Educaţiei.