PNL cere demiterea reprezentantei USR din CNSAS, acuzată că a dezinformat în cazul Crin Antonescu
Partidul Național Liberal cere oficial Parlamentului revocarea Germinei Nagâț din funcția de membru în Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), pe fondul acuzațiilor că ar fi furnizat presei informații false și trunchiate despre fostul lider liberal Crin Antonescu. Reprezentanta USR este acuzată de implicare într-o campanie de discreditare publică cu implicații politice grave.
CNSAS a fost folosit ca armă politică într-un joc murdar
Deputatul liberal Alexandru Muraru, istoric specializat în regimuri totalitare, a lansat acuzații dure la adresa Germinei Nagâț, afirmând că aceasta „a compromis grav încrederea publică în CNSAS” prin lansarea de informații neconfirmate și tendențioase în legătură cu dosarul de Securitate al lui Crin Antonescu.
„Situația generată de modul tendențios și iresponsabil în care au fost aruncate în spațiul public informații legate de dosarul de Securitate al domnului Crin Antonescu a compromis grav încrederea în CNSAS, o instituție esențială pentru păstrarea memoriei democratice. În calitate de deputat și cercetător în istoria regimurilor represive, solicit explicații publice privind acest derapaj grav de la misiunea instituțională. Doamna Germina Nagâț, alături de camarile USR, au intervenit public cu manipulări grosolane, mințind public că astfel de documente sunt, de regulă, publice. Într-o situație de o asemenea gravitate, Parlamentul trebuie să înceapă procedura de demitere a doamnei Nagâț”, a declarat Muraru.

Liberalul acuză o „intervenție publică coordonată” din partea reprezentanților USR, în care Nagâț ar fi insinuat în mod fals că dosarul lui Antonescu ar cuprinde elemente de colaborare cu Securitatea. Aceasta ar fi sugerat, pe surse, că astfel de documente sunt în mod obișnuit publice, fapt infirmat de legislația în vigoare.
„Cu toate acestea, o persoană bine cunoscută în spațiul public pentru activismul său politic – Germina Nagâț, reprezentanta USR în Colegiul CNSAS – a pus în circulație, pe surse, informații trunchiate, insidioase, menite să inducă în eroare presa și opinia publică”, a afirmat liberalul.
Crin Antonescu nu a fost colaborator
Potrivit deputatului PNL, CNSAS a emis o adeverință oficială care arată fără echivoc că Antonescu nu a fost colaborator al Securității. Muraru afirmă că fostul lider liberal a fost audiat în contextul unei anchete penale, după ce a refuzat să ofere informații despre un apropiat.
„Mai mult, Crin Antonescu a semnat cu numele real și nu cu pseudonime, ceea ce dovedește că a fost interogat în calitate de victimă a Securității, și nu complice a acesteia. Practic, a dat cu subsemnatul pentru a-și apăra prietenul”, a explicat deputatul.
Muraru susține că întregul episod ar reprezenta o „tentativă cinică și coordonată de manipulare” în scop electoral, cu efecte grave asupra credibilității CNSAS.
O instituție menită să apere victimele comunismului este folosită partizan
Deputatul PNL Alexandru Muraru atrage atenția că legea prevede caracterul clasificat al notelor de constatare emise de CNSAS, acestea putând fi făcute publice doar de instanță. În acest context, divulgarea de informații în spațiul public este, în opinia sa, o abatere deosebit de gravă.
„Legea este clară: nota de constatare a CNSAS este un document clasificat. Doar instanța o poate face publică. Sugestia că domnul Antonescu ar fi fost <protejat> este o minciună sfruntată, dar și o tentativă de decredibilizare a CNSAS prin metode care amintesc de vechile tehnici securistice. Consecințele sunt grave: CNSAS riscă să devină, în ochii publicului, un instrument partizan, vulnerabil la influențe politic; se subminează mecanismul democratic de verificare a candidaților; se lovește într-un lider care, conform tuturor documentelor oficiale, a fost victimă, nu colaborator al Securității”, a avertizat Muraru.
El cere identificarea și sancționarea responsabililor pentru scurgerea de informații, precum și un raport scris oficial din partea CNSAS privind măsurile disciplinare luate în acest caz.

În finalul declarației sale, deputatul liberal a subliniat că integritatea CNSAS trebuie protejată de ingerințe politice și utilizare partizană:
„Dacă CNSAS nu își recapătă urgent echilibrul și neutralitatea, își pierde nu doar credibilitatea, ci și sensul existenței. Nu putem tolera o asemenea abatere.”
La momentul redactării acestui articol, Germina Nagâț nu a oferit un punct de vedere oficial. Reprezentanții USR nu au transmis încă un răspuns public la solicitarea de demitere formulată de PNL.