PSD vrea impozitare progresivă. Florin Roman respinge ferm acest scenariu
Florin Roman este membru al Partidului Național Liberal. El a exprimat o poziție categorică și fermă în legătură cu acest subiect.
Pe fondul propunerii PSD de a reintroduce impozitarea progresivă, liberalii au emis un răspuns ferm și unitar. Ei au respins vehement această inițiativă. Atât pentru acest an, cât și pentru anii ce urmează.
Potrivit lui, amendamentul PNL blochează orice inițiativă de modificare a cotei unice. Același amendament oferă protecție pentru Pilonul II de pensii private. Măsura a fost necesară deoarece Guvernul dorea naționalizarea acestuia.
„Amendamentul pe care l-am depus la Legea bugetului de stat în luna decembrie a anului trecut blochează orice intenție a Guvernului Ciolacu de a introduce noi taxe, cu excepția celor majorate deja la finele anului trecut. Amendamentul PNL blochează însă și orice posibilitate de a modifica cota unică, întrucât am blocat și bazele de impozitare.
Tot prin acel amendament am protejat Pilonul II de pensii private, pe care Guvernul Ciolacu îl dorea naționalizat, la angajarea răspunderii, și care a fost eliminat urmare a faptului ca s-a înțeles că este o linie roșie peste care nu se trece”, a transmis Roman.
PNL cere reducerea „birurilor pe muncă” pentru salariați
Florin Roman a subliniat că Guvernul Ciolacu a retras din amendamentele propuse de PNL clauzele referitoare la impozitarea în țară a corporațiilor multinaționale din domeniile farmaceutic, petrolier, bancar și alimentar.
Măsura ar fi fost necesară deoarece acestea transferă ulterior profiturile în afara României, utilizând contracte de consultanță.
Aceasta este rațiunea pentru care PNL a prezentat rapid o propunere legislativă pentru instituirea unei taxe la sursă pentru corporațiile multinaționale, similar cu modul în care este impozitat capitalul românesc.
Liberalul vorbește și despre o reducere a taxelor pe muncă. Iată despre ce e vorba:
„Noi, liberalii, rămânem atașați mediului privat și capitalului românesc. Este unul din motivele importante pentru care am intrat în această coaliție de guvernare cu stânga social-democrată, interesată mai mult de acordarea ajutoarelor sociale.
Următorul pas este ca tot noi, liberalii, să punem în dezbaterea Parlamentului un proiect de lege pentru reducerea birurilor pe muncă pentru toți salariații, inclusiv pentru cei care muncesc în mediul privat”, a susține liberalul.
Conform unui studiu comparativ efectuat de Romanian Business Leaders (RBL) referitor la impozitarea veniturilor din salarii în 16 țări europene, România se află printre statele cu una dintre cele mai mari împovărări fiscale în ceea ce privește costul total suportat de angajator în impozitarea muncii.
Dacă luăm în considerare un salariu brut lunar de 1.000 de euro (echivalentul a aproximativ 5.000 de lei), rezultă că lucrătorii din România primesc cel mai mic salariu net. De exemplu, în timp ce un angajat bulgar își păstrează în buzunar aproximativ 653 de euro, iar unul olandez primește aproximativ 746 de euro, un angajat român se alege cu doar 572 de euro în mână.