Premierul Nicolae Ciucă a participat joi la conferința „România Digitală, România Liberală” alături de Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Țurcanu și Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.
Premierul a arătat că „cercetarea, inovarea şi digitalizarea sunt principalele ingrediente ale modelului liberal de creştere economică, le-am susţinut şi le vom susţine în continuare”.
„Transformarea digitală și noile tehnologii ne oferă șansa de a recupera decalajele pe care le înregistrăm încă față de Uniunea Europeană și față de țările care au înțeles mai devreme rolul noilor tehnologii în modernizarea serviciilor publice.
Este o șansă pentru viitoarele generații și un demers care trebuie să coaguleze toate energiile societății și care trebuie să aibă o continuitate pe termen lung”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
În cadrul evenimentului s-a vorbit despre transformarea digitală a României și proiectele cu cel mai mare impact pentru atingerea acestui scop.
Proiectele cu cel mai mare impact
„În PNRR, doar în componenta 7 privind Transformarea digitală avem alocate 1,9 miliarde de euro, la care se adaugă și alte sume incluse în diverși piloni.
Printre proiectele cele mai de impact și cu cele mai mari alocări de fonduri avem:
– cloud-ul guvernamental (561 mil euro),
– digitalizarea sistemului judiciar (alocare 162,31 mil. EUR),
– cartea de identitate electronică și semnătura digitală calificată (alocare 200 mil. EUR),
– transformarea digitală și adoptarea tehnologiei de automatizare a proceselor de lucru în administrația publică (alocare 21,90 mil. EUR),
– scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale (alocare 37 mil. EUR)”, au transmis liberalii.
Trei direcții pentru digitalizare
Potrivit PNL, există trei direcții majore în acest sens și anume digitalizarea serviciilor publice, formarea de competențe digitale și digitalizarea IMM-urilor.
– Servicii publice digitale – cloud-ul guvernamental, interoperabilitatea, evenimente de viață, hub de servicii pentru digitalizarea evenimentelor de viață, de la obținerea cazierului judiciar până la înmatricularea unui autovehicul.
– Formarea de competențe digitale – în parteneriat cu min Educației, mediul privat și societatea civilă; proiect prin care 100.000 de români, inclusiv seniori și cetățeni din comunitățile rurale, vor dobândi abilități digitale prin intermediul a peste 1000 de biblioteci, ce vor fi transformate în hub-uri digitale.
– Digitalizarea IMM-urilor. Sprijin din PNRR – 350 de milioane euro pentru a face afacerile românești mai digitalizate și deci mai competitive. E vorba de granturi de până la 100.000 euro pentru fiecare IMM.