PNL București ia măsuri drastice și cere un audit complet al Primăriei Capitalei. Totodată, liberalii vor și îmbunătăţirea proiectului de Hotărâre de Consiliu General pentru contractarea de servicii prin care să se analizeze modul în care au fost utilizate resursele financiare în ultimii patru ani în instituţie.
PNL ia măsuri drastice. Liberalii cer un audit complet al Primăriei Capitalei
Într-o postare pe pagina de Facebook a organizației, PNL București susţine că este nevoie de un audit complet al Primăriei Generale, „legal şi aplicabil”.
Totodată, organizația a mai subliniat faptul că, toți banii cheltuiți pentru audit trebuie să ducă la rezultate concrete. PNL București mai adăugă că a transmis deja propunerile de îmbunătățire primarului General și speră la rezultatele dorite.
„O intenţie bună, corectă şi necesară pe care consilierii generali o susţin, dar o doresc aplicabilă şi legală. Primarul General nu trebuie vulnerabilizat în acest proces. Banii publici cheltuiţi pentru audit trebuie să ducă la rezultate concrete pentru a nu fi imputaţi primarului. Bucureştenii au votat PNL Bucureşti pentru seriozitate.
Propunerile noastre de îmbunătăţire au fost comunicate Primarului General pentru îmbunătăţirea proiectului de Hotărâre de Consiliu General privind contractarea unor servicii conexe în baza Standardelor Internaţionale de Servicii Conexe ISRS 4400, cu privire la analizarea modului în care au fost utilizate resursele financiare, precum şi cu privire la eficienţa utilizării resurselor umane pentru perioada 1 ian 2017 – 31 dec 2020 de către aparatul de specialitate şi entităţile din subordinea Primarului General al Municipiului Bucureşti, precum şi de către entităţile din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, se arată într-un mesaj al PNL Bucureşti, postat miercuri pe pagina de Facebook a organizaţiei.
Când se va raliza auditul
De menționat este faptul că, potrivit PNL Bucureşti, proiectul nu are precizată durata de realizare a auditului, nici în general nici pe componentele sale. Totodată, acesta nu conţine obiective clare din care să rezulte ce anume se evaluează în cadrul Primăriei şi nu are estimare bugetară şi nici acoperire în buget.
„Se menţionează că se vor verifica toate achiziţiile publice pe durata a 4 ani, fără precizarea volumului de dosare ce urmează a se evalua şi fără să ofere posibilitatea verificării doar a achiziţiilor de peste un anumit prag”, se mai arată în postare.
În același timp, consilierii generali ai PNL îşi exprimă disponibilitatea pentru îmbunătăţirea textului iniţial propus, astfel încât el să respecte atât criterii de legalitate, cât şi de eficienţă, iar fondurile publice alocate pentru acest proiect să conducă la rezultatele scontate.
„Contrapunerea făcută – de a vota ‘de principiu’ o hotărâre, urmând să se elaboreze una serioasă, ulterioară, nu este compatibilă cu modul de lucru al PNL. Hotărârile ‘de principiu’ au fost folosite timp de 4 ani de administraţia Firea – PSD. ‘De principiu’ s-au înfiinţat şi companiile municipale, decizie care ne va costa pe noi, bucureştenii, enorm de mult. Chiar dacă am fost jigniţi în ultimele zile sub pretextul că urmărim să acoperim vreo neregulă a fostei administraţii PSD, apreciem acest radicalism ca fiind de natură să ne intimideze. Dorim să se voteze un proiect bun, legal, aplicabil”, mai precizează PNL Bucureşti.
PNL a mai subliniat faptul că „intenţiile grupului de consilieri generali coincid cu cele ale partenerilor din alianţa USR-PLUS şi cu intenţiile Primarului General”.
„Este important, în viziunea noastră, ca proiectul sau proiectele care vizează auditurile necesare să respecte legea şi să nu prezinte vulnerabilităţi predictibile (având în vedere precedentele existente deja în domeniu şi cadrul legal în vigoare). Consilierii generali PNL şi-au exprimat totala disponibilitate pentru a colabora cu partenerii pentru îmbunătăţirea proiectului în vederea votării. Până acum, întâlnirile programate şi la care ne pregăteam să participăm au fost anulate”, menţionează PNL Bucureşti.