PNL nu susține o posibilă introducere de noi taxe în sistemul medical. Ionuț Stroe: Nu putem să mutăm aceste costuri pe pacienţi
Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), Ionuț Stroe, a vorbit despre proiectul coplății în sănătate, subliniind că ministrul Sănătății ar trebui să deschidă foarte mult dezbaterea. Liberalul a mai precizat PNL susține principiul care nu mai introduce încă o taxă, în contextul în care toți din țară contribuie și plătesc deja taxe.
”Dacă principiul după care s-a ghidat acest proiect de hotărîre de guvern este cel al motivării medicilor care muncesc, noi am fi de acord ca domnul Rafila să propună o motivare financiară suplimentară a acestor oameni, pentru că există o diferenţă de activitate între medicul care operează de o sută de ori pe lună şi cei care nu are niciun fel de operaţie, sau există diferenţe foarte mari între medicii care realizează gărzi şi cei care nu o fac, decât să se creeze o nouă taxă”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.
Ionuț Stroe a mai spus că ”atâta vreme cât toţi în această ţară contribuie şi plătesc taxe pentru sănătate, principiul susţinut de noi este să nu introducem încă una, şi să nu încărcăm excesiv acest sistem cu alte contribuţii, pentru că să o spunem drept, România are un sistem bazat pe solidaritate pentru că mulţi au venituri mici şi nu şi-ar permite costuri suplimentare pentru sănătate”.
Categoriile vulnerabile ar putea fi afectate
Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL) spune că nu pot fi mutate costurile pentru pacienți și că taxa ar putea să-i afecteze pe cei care fac parte din categoriile vulnerabile.
”Nu putem să mutăm aceste costuri pe pacienţi. Domnul Rafila ar trebui să deschidă foarte mult dezbaterea, să ne prezinte substanţa acestui proiect, dacă este vorba de o nouă taxă sau dacă o doreşte pentru medici, dar atenţie foarte mare pentru că s-ar putea ca această taxă să afecteze categoriile vulnerabile”, a mai spus Ionuţ Stroe.
De asemenea, Ionuț Stroe mai spune că ”măsura asta poate induce de exemplu o măsură care să favorizeze sistemul privat, pentru că cei care au posibilităţi financiare mai degrabă optează pentru sistemul privat”.
”Tare îmi e să nu fie forţaţi să se îndrepte spre sistemul privat de sănătate”, a mai spus Ionuț Stroe.
Declarațiile sale vin în contextul în care ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăţi reglementate legal şi suportate de beneficiar, lucru prevăzut în Strategia națională de sănătate. Totuși, ministrul Sănătății a precizat că nu este vorba despre taxarea dublă a pacienților, ci despre opţiunea ca medicii de la spitalul să stat să lucreze peste program în regim privat, în cazul în care există solicitări pentru anumiți medici.