PNL transmis, vineri, că noua lege a educaţiei aduce un grad mai mare de transparenţă în procedurile decizionale din forurile de conducere ale universităţilor, pentru că deciziile forurilor de conducere vor fi postate pe site-urile instituţiilor.
PNL: Vor fi considerate acte de interes public şi vor fi postate pe site-urile instituţiilor de învăţământ
„Noua lege a educaţiei aduce un grad mai mare de transparenţă în procedurile decizionale din forurile de conducere ale universităţilor. Sunt vizate hotărârile de senat, ale comisiilor de administraţie, ale comisiilor de etică şi chiar până la nivelul consiliilor facultăţilor. Toate acestea vor fi considerate acte de interes public şi vor fi postate pe site-urile instituţiilor de învăţământ.
Rectorii vor întocmi de acum un raport anual de activitate, care va conţine şi o prezentare a stării în care se găseşte universitatea în momentul respectiv. Acest document administrativ va avea un caracter public şi va respecta aceleaşi reguli precum hotărârile conducerii.
Centrarea învăţământului superior pe studenţi este un element central al legii educaţiei din mediul universitar. Astfel, reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti vor fi incluşi în procesele de decizie de la vârful universităţilor, ca principali beneficiari ai procesului de învăţământ”, a transmis, vineri, Partidul Național Liberal (PNL).
Studenții români vor avea parte de noi beneficii
Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat recent că prin noile legi ale Educației a fost introdusă posibilitatea efectuării de către studenții români a unor stagii în străinătate, dar și o deschidere a universităților românești pentru studenții străini.
De realizarea acestor schimburi academice se va ocupa Programul Național pentru Internaționalizare Universitară, care va oferi studenților români tot sprijinul și informațiile de care au nevoie pentru a putea începe o perioadă de studiu în altă țară.
„În noua lege a educației pentru mediul universitar, a fost introdusă posibilitatea efectuării de către studenții români a unor stagii în străinătate, dar și o deschidere a universităților românești pentru studenții străini.
Aceste două inițiative sunt parte a proiectului “România Educată”, în care sunt specificate câteva estimări pentru orizontul de timp al anului 2030: aproximativ 20% dintre studenții români vor efectua, în mod curent, stagii peste hotare, iar circa 10% dintre tinerii care studiază în România vor fi străini.
De realizarea acestor schimburi academice se va ocupa Programul Național pentru Internaționalizare Universitară, care va oferi studenților români tot sprijinul și informațiile de care au nevoie pentru a putea începe o perioadă de studiu în altă țară.
Activitatea externă a acestui program se va centra pe platforma online www.studyinromania.gov.ro, unde vor fi popularizate posibilitățile de studiu pe care le oferă instituțiile de învățământ superior din țara noastră.
Am încredere că expunerea tinerilor români la alte culturi și la studiul în altă limbă le va extinde orizonturile și le va îmbunătăți capacitățile de care se vor folosi în viața profesională. Atragerea de studenți străini va construi punți de legătură cu alte țări și va pune bazele unor schimburi culturale importante pentru viitorul relațiilor internaționale ale României”, a scris, marți, Nicolae Ciucă pe contul său de Facebook.