PNL: Programul național „Şcoli sigure şi sănătoase” simplifică reabilitarea școlilor cu risc seismic

pnl

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Partidul Național Liberal (PNL) a informat, joi, că programul național „Şcoli sigure şi sănătoase” instituie o procedură simplificată pentru începerea lucrărilor de reabilitare a şcolilor care au fost încadrate în gradul I de risc seismic, precizând, totodată, că liderul liberalilor, premierul Nicolae Ciucă, a început deja procedurile pentru reparaţia clădirilor din județul Gorj, afectat de cutremure.

Premierul Nicolae Ciucă a demarat deja procedurile pentru reparaţia clădirilor din județul Gorj

Joi, 2 martie 2023, Partidul Național Liberal (PNL) a informat că programul național „Şcoli sigure şi sănătoase”, adoptat recent de Guvernul României, instituie o procedură simplificată pentru începerea lucrărilor de reabilitare a şcolilor care au fost încadrate în gradul I de risc seismic.

Acest proiect se va derula până în 2025, sub forma unei colaborări între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Programul național „Şcoli sigure şi sănătoase” are un caracter de urgenţă pentru a putea preveni, într-un timp cât mai scurt, efecte precum cele ale cutremurelor care au lovit judeţul Gorj.

„Programul ”Şcoli sigure şi sănătoase” a fost adoptat în şedinţa de guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă. Actul normativ instituie o procedură simplificată pentru începerea lucrărilor de reabilitare a şcolilor care au fost încadrate în gradul I de risc seismic. Programul se va derula până în 2025, sub forma unei colaborări între Ministerul Educaţiei şi cel al Dezvoltării.

Împreună cu lucrările de consolidare seismică, se vor mai efectua reabilitări, modernizări şi se va îmbunătăţi performanţa energetică a clădirilor. Potrivit actului normativ emis de guvern, vor fi eficientizate toate etapele pentru demararea acestor proiecte de consolidare, iar termenele de emitere a avizelor necesare au fost scurtate. Astfel, lucrările se vor încheia mai devreme, iar elevii vor beneficia mai rapid de spaţii de învăţământ sigure şi stabile.

Premierul liberal Nicolae Ciucă a început deja procedurile pentru reparaţia clădirilor din acest judeţ afectate de seismul din luna februarie. În şedinţa de guvern de săptămâna trecută, a fost aprobată o hotărâre prin care se finanţează cu peste 51 milioane lei lucrările de reabilitare a 16 obiective din Gorj, toate din domeniul infrastructurii şcolare. Facem toate demersurile, împreună cu partenerii noştri, astfel încât şcoala să devină un mediu sigur!”, au transmis liberalii.

Guvernul României a aprobat programul național „Şcoli sigure şi sănătoase”

Guvernul României a aprobat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG), programul naţional de investiţii „Şcoli sigure şi sănătoase”, care va include toate clădirile de şcoli expertizate cu grad de risc seismic I.

„În ceea ce priveşte Programul Naţional de Investiţii ‘Şcoli sigure şi sănătoase’, un program care va include toate clădirile de şcoli expertizate astăzi în risc seismic 1, respectiv cele care vor fi expertizate în continuare în această clasificare de risc seismic 1, am fost în măsură să prezentăm astăzi proiectul de ordonanţă de urgenţă cu toate avizele, astfel încât Guvernul, în urma dezbaterii acesteia, a fost de acord cu aprobarea ei. Aici vorbim de proceduri simplificate, pentru a ajunge la consolidarea clădirilor acestor şcoli.

Vom cere, evident, şi acordul proprietarului, care este în fiecare caz, cel puţin până acum, autoritatea locală, primăria, după care documentaţia va fi întocmită de către beneficiar, de autoritatea locală. În momentul în care această documentaţie este întocmită se va face şi se va încheia contractul de finanţare asigurat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării.

A fost prevăzut un text privind posibilitatea utilizării unor proceduri accelerate de achiziţie publică de lucrări, având în vedere situaţia urgenţă sau situaţia extraordinară în care sunt aceste clădiri, mai ales cu referire la cele care sunt afectate în judeţul Gorj. Contractele se vor încheia multianual, pe termen de maxim trei ani, cu posibilitatea de prelungire, dar, evident, vom monitoriza aceste contracte, astfel încât autorităţile locale să-şi îndeplinească această obligaţie cu finanţare de la bugetul de stat şi să demareze cât mai rapid execuţia lucrărilor”, a explicat, miercuri, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației într-o conferinţă de presă care a avut loc la Palatul Victoria.