Rracolarea primarilor PNL de către PSD este „o acţiune incorectă, uşor lipsită de respect”, au arătat liberalii, prin vocea lui Ionuț Stroe.

Acesta a susținut că un astfel de demers al PSD înseamnă inclusiv desconsiderarea voinței alegătorilor.

„În privinţa PSD, lucrurile stau puţin altfel. Racolarea asta de primari de la Partidul Naţional Liberal eu o văd ca pe un proces incorect, poate lipsit de respect faţă de Partidul Naţional Liberal, atâta timp cât suntem în această construcţie numită coaliţie de guvernare, nu numai faţă de noi, vă spun sincer, ci şi faţă de alegători, pentru că până la urmă desconsideri voinţa publică, cel puţin în comunităţile care şi-au ales un primar pe listele unui anume partid politic”, a spus Ionuț Stroe.

Racolarea primarilor, un fenomen care se accentuează

El a vorbit despre racolarea primarilor, susținut că este un fenomen des întâlnit. În opinia lui Stroe, se accentuează de fiecare dată odată cu apropierea alegerilor.

„Eu n-aş vrea să mai atingem vreodată nivelul traseismului politic din vremea Ponta – Dragnea, când chiar s-a legiferat migraţia politică prin celebra ordonanţă 55, pentru că am spus-o, o repetăm, din punctul nostru de vedere e un derapaj de la un proces democratic cât se poate de clar”, a spus Stroe.

Ionut Stroe
Ionut Stroe/SURSA FOTO: Dreamstime

PNL ar dori un acord cu PSD

Potrivit acestuia, PNL ar dori să se oprească acest proces privind racolarea primarilor. În plus, nu este exclusă chiar existența unui acord cu PSD pe acest subiect.

„Ne-am dori să se oprească acest lucru, ne-am dori să avem un acord cât se poate de clar şi bine definit cu social-democraţii, să nu existe transferuri dintr-o parte într-alta, să nu avem conferinţe de presă în care să fie prezentaţi drept trofee primari de la un partid la altul.

Am propus acest lucru social-democraţilor şi sperăm să avem un răspuns politic şi din partea lor”, a susținut liberalul.

Liberalii îi acuză pe cei de la PSD de lipsă de respect

Ionuț Stroe a subliniat că PNL nu a acceptat, tolerat sau susţinut acest traseism politic. El a amintit că PNL a pierdut cel mai mult din cauza celebrei ordonanţe 55. Atunci, partidul ar fi pierdut peste 450 de aleşi, transferaţi prin legiferarea traseismului politic de Guvernul Ponta.

„Nici de data asta nu vom accepta, evident, pentru că am spus-o, pe de o parte, e o formă de lipsă de respect faţă de de parteneri.(…) Noi sperăm ca în cadrul coaliţiei să existe cel puţin şi din partea social-democraţilor aceeaşi atitudine ca şi a noastră şi anume de a ne respecta unii pe alţii. (…)

Mi se pare o acţiune incorectă şi uşor lipsită de respect să racolezi aleşii altui partid politic cu care te afli într-o coaliţie de guvernare”, a comentat Ionuț Stroe.

Rareș Bogdan să asigurări că PNL nu va intra în acest joc

Și Rareș Bogdan a fost extrem de categoric atunci când a fost adusă în discuție racolarea primarilor. Prim-vicepreședintele PNL a subliniat că liberalii nu vor intra în acest joc al PSD.

„Dacă social-democraţii consideră că acest spectacolul de extrem de prost gust cu transfer de primari de la un partid la altul place şi este aplaudat de electorat, este problema domniilor lor şi este strategia domniilor lor. PNL nu va intra în acest joc”, a arătat Rareş Bogdan.

Potrivit acestuia, PNL va rămâne cu toţi cei 1.300 de primari pe care îi are în prezent. El a spus că acest traseism nu este un lucru care să placă electoratului. În plus, nu este un lucru sănătos pentru democraţie.

„Traseismul de tipul acesta este unul găunos şi nesănătos pentru democraţia românească, ca lucrurile să fie foarte clare. Faptul că a numiţi lideri din sudul României, din zona dunăreană, cu precădere, încearcă aceste acaparări sau fac aceste treceri pe un model pe care l-a patentat Liviu Dragnea împreună cu Victor Ponta în guvernarea din 2012 – 2013, este problema domniilor lor. Noi nu vom proceda aşa, noi vom câştiga cu peste 90% din actualii primar, 1268, primăriile”, a spus Rareș Bogdan.

Liderul PNL a dat asigurări că vor fi păstrate, așa cum arată și sondajele de opinie, toate cele 17 preşedinţii de consilii judeţene.