Introducerea impozitului progresiv, linie roșie pentru PNL

În cadrul coaliției de guvernare din România, există dezbateri intense privind politica fiscală, în special în ceea ce privește menținerea cotei unice versus introducerea impozitului progresiv.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și alți lideri liberali, și-au exprimat poziții ferme în favoarea păstrării cotei unice, considerând această măsură esențială pentru atragerea investitorilor și dezvoltarea economică a țării.

„În acest moment știți că sunt cele două abordări, cea în care se discută despre introducerea impozitului progresiv sau menținerea cotei unice. PNL susține menținerea cotei unice și este o linie roșie pentru noi. Susținem cota unică pentru că ea ne-a permis să atragem investitori, să dezvoltăm România și a adus o mulțime de beneficii.

Nu putem să discutăm despre majorarea cotei unice”, a spus Nicolae Ciucă.

Poziția PNL asupra cotei unice

Partidul Național Liberal (PNL) susține cu fermitate menținerea cotei unice de impozitare, văzând această politică fiscală ca un pilon esențial pentru stabilitatea economică și atragerea investițiilor.

Menținerea cotei unice este „o linie roșie” pentru PNL, și orice încercare de a modifica acest sistem ar putea duce la ieșirea partidului din coaliția de guvernare. Liberalii consideră că această cota unică a adus multiple beneficii economiei românești, inclusiv creșterea investițiilor străine și dezvoltarea mediului de afaceri.

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a subliniat că, atât timp cât partidul său este la guvernare, cota unică nu va fi modificată. El a avertizat că o eventuală trecere la impozitarea progresivă ar însemna sfârșitul colaborării dintre PNL și partenerii de coaliție, aruncând în aer stabilitatea actualei guvernări.

„Dacă dl Ciolacu sau ceilalți doresc trecerea la impozitarea progresivă, înseamnă că doresc să se despartă de PNL, că nu mai au nevoie de colaborarea cu PNL și practic aruncă coaliția în aer.

Atât timp cât PNL se află la guvernare, nu se va modifica cota unică. Dacă dl Ciolacu crede că va putea câștiga alegerile singur și modifica cota unică din 2025, e proiectul domniei sale, nu e proiectul nostru”, a spus el marți la B1 TV.

În plus, PNL susține că impozitul pe dividende ar trebui să rămână la nivelul actual de 8%, argumentând că mediul privat este deja supraîncărcat de taxe.

Rares Bogdan, PNL, Parlamentul European, Schengen
SURSA FOTO: Facebook, Rareș Bogdan

Poziția PSD și necesitatea reformei fiscale

Pe de altă parte, Partidul Social Democrat (PSD), prin vocea premierului Marcel Ciolacu, promovează o abordare diferită. Ciolacu și-a exprimat susținerea pentru reducerea impozitării muncii și impozitarea veniturilor excepționale, pledând pentru echitate socială. El a subliniat că impozitarea veniturilor excepționale nu reprezintă taxe suplimentare, ci o necesitate pentru a asigura justiția socială.

Premierul a indicat deschiderea PSD pentru impozitarea progresivă, în special pentru persoanele fizice, dar a menționat că nu exclude continuarea cu cota unică pentru companii.

Această poziție este influențată de cerințele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care solicită o reformă fiscală cu scopul de a moderniza și echilibra sistemul fiscal al țării.