PNL respinge clar impozitarea progresivă. Tănase Stamule: O măsură antieconomică

taxe, impozit pe profit

SURSA FOTO: Unsplash.com

PNL spune un „Nu” hotărât impozitării progresive. Recent, premierul Marcel Ciolacu s-a declarat un adept al acestui tip de impozitare. Cu ce argumente vine profesorul Tănase Stamule împotriva introducerii unui impozit progresiv în România?

România nu va avea impozitare progresivă, cât timp PNL este în Guvern, spune Tănase Stamule

Partidul Naţional Liberal (PNL) nu sprijină impozitarea progresivă, subliniază Tănase Stamule.

Liberalul, care este şi decanul Facultății de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine din cadrul ASE, o cataloghează drept o „măsură antieconomică”.

El afirmă că nu înţelege insistenţa colegilor de coaliţie din PSD în favoarea acestui tip de impozitare.

Prof. Stamule afirmă că poate veni cu sute de argumente pentru a combate „această utopie”, însă a ales trei pe care le consideră cele mai importante.

„Nu înțeleg insistența socialiștilor de a crește taxarea muncii prin introducerea impozitării progresive.

Partidul Național Liberal nu va fi niciodată de acord cu această măsură antieconomică.

Există sute de argumente pentru a combate această utopie. Voi enumera mai jos trei pe care le consider extrem de importante”, a scris sâmbătă liberalul pe pagina sa de Facebook.

SURSA FOTO: Facebook, Tănase Stamule

Cele trei argumente principale anti-impozitare progresivă

Tănase Stamule a afirmat că în România nu s-a atins încă o masă critică de prosperitate care ar putea fi redistribuită prin impozitare. Doar aproximativ 20% din populație deține ceva capital. Crescând brusc taxele, se va frâna în mod semnificativ creșterea clasei de mijloc.

România poate fi competitivă prin muncă la nivel internaţional. Cota unică de impozitare stimulează oamenii să muncească mai mult, deoarece știu că nu vor fi penalizați pentru acest efort.

În final, este mai bine să laşi un nivel mai ridicat de bani în mâinile oamenilor. Ideea că statul ar ști mai bine cum să folosească taxele tale este doar o iluzie, tipică pentru un banc prost socialist, subliniază liberalul.

„1. România nu a atins încă o masă critică de prosperitate care să poate fi redistribuită prin impozitare. Avem maxim 20% din populație care au început să dețină puțin capital, sub forma de case, terenuri, afaceri, etc. Dacă le creștem brusc taxele vom frâna masiv creșterea clasei de mijloc.

2. România nu are infrastructura fizică și nici umană pentru a fi competitivă la nivel internațional. Putem fi insă competitivi prin muncă. Cota unică stimulează oamenii să muncească mai mult, știind că nu vor fi penalizați pentru aceasta.

3. Lăsând mai mulți bani în mâna oamenilor, ei decid cel mai bine pe ce să îi cheltuiască. Iluzia că statul știe ce să facă mai bine cu taxele tale este doar un banc prost socialist. Statul providențial este o poveste tristă de stânga. Românii trebuie să decidă singuri ce să facă cu banii lor și nu să îi dea statului pe cheltuieli inutile”, sunt cele trei argumente invocate de liberal împotriva impozitării progresive.

În cele din urmă, el reiterează faptul că PNL se va opune ferm introducerii impozitării progresive, atât timp cât va fi la guvernare.

Tănase Stamule adaugă că liberalii se vor „opune total sărăcirii clasei de mijloc”.