Ilie Bolojan: Reforma aparatului bugetar și reducerea cheltuielilor inutile, prioritare pentru România
Ilie Bolojan a declarat că România trebuie să elimine cheltuielile inutile și să reducă risipa din aparatul de stat, subliniind că reformele sunt esențiale pentru redresarea economică a țării. Liderul respinge ideea creșterii taxelor fără o scădere prealabilă a cheltuielilor statului, considerând acest lucru „o eroare”.
„Trebuie să eliminăm cheltuielile inutile, să limităm risipa. Scoatem sinecurile și tot ce înseamnă oameni care sunt doar pe funcții, dar care nu justifică existența. Ar fi o eroare să creștem taxe fără să scădem cheltuielile statului. Vorbiți despre eficientizarea aparatului de stat, se vorbește despre creșterea TVA”, a spus el în cadrul unui interviu acordat pentru HotNews.ro.
Problema deficitului și negocierile cu Comisia Europeană
Ilie Bolojan a atras atenția asupra deficitului bugetar al României și a obligațiilor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În 2025, România trebuie să atragă aproximativ 70 de miliarde de lei din fonduri europene, fiind necesară o cofinanțare echivalentă din partea statului.
Din punctul lui de vedere, nu este necesar să se crească cheltuielile, ci să se găsească soluții pentru reducerea treptată a acestora în anii următori, menținând în același timp un nivel bun al investițiilor. Acest obiectiv poate fi atins doar prin scăderea cheltuielilor statului și consolidarea veniturilor.
România are negocieri în curs cu Comisia Europeană (CE), trebuie îndeplinite jaloanele stabilite pentru a primi fondurile din PNRR. El a estimat că, în 2025, țara ar trebui să primească aproximativ 70 de miliarde de lei, dar a atras atenția că este necesară și o cofinanțare echivalentă din partea statului pentru a atinge un buget total de investiții de 140 de miliarde de lei.
În opinia sa, este esențial ca România să dispună de banii necesari pentru cofinanțare și a susținut că, dacă o investiție poate fi realizată cu jumătate din fonduri, atunci merită făcută. De asemenea, trebuie identificate aceste resurse financiare și, în paralel, analizate reformele fiscale la care se lucrează în prezent. În acest sens, există o analiză realizată de experți, iar deciziile finale vor fi luate ulterior.
„Eu sunt cât se poate de corect, asta am încercat să să fac întotdeauna. România are această problemă de deficite. Nu trebuie să mai creștem cheltuielile.
Trebuie să vedem cum ne reducem treptat deficitele în anii următori menținând în același timp un nivel bun al investițiilor. Acest lucru nu se poate face decât scăzând cheltuielile statului și consolidând veniturile. România are negocieri cu Comisia Europeană, trebuie să îndeplinească niște jaloane, deci, ca să primim banii din PNRR.
Ar trebui ca în 2025, să primim aproximativ 70 de miliarde de lei. Trebuie să respectăm două condiții să ne punem și noi cofinanțarea, care este tot cam atâta. Deci, ca să avem un buget de investiții de 140 de miliarde, noi trebuie să punem acești bani. Trebuie să avem bani ca să-i punem.
Eu sunt un susținător ca dacă putem face o investiție cu jumătate din bani, merită s-o facem. Deci să căutăm acești bani pe de o parte. Pe de altă parte trebuie să facem o analiză a unor reforme fiscale la care se lucrează în momentul de față”, a explicat liderul PNL.
Măsuri fiscale și rolul Băncii Mondiale
Potrivit spuselor sale, o echipă a Băncii Mondiale lucrează în prezent la soluții pentru reforme fiscale. Aceste recomandări vor fi analizate, iar deciziile vor aparține Guvernului României.
„Echipă a Băncii Mondiale lucrează pentru a vedea care sunt posibilele soluții. Nu vă pot spune acum ceva ce sunt doar niște recomandări. Banca Mondială va veni cu niște recomandări, acele recomandări trebuie să fie subiectul unor analize.
Guvernul României va lua niște decizii legate de aceste chestiuni. Așa este principial și asta va fi o poziție fermă pe care o voi avea întotdeauna. Nu cresc taxe. Decât în situația în care am făcut toate reformele prin care să-mi scad cheltuielile, ca să-i demonstrez cetățeanului că eu am făcut ceea ce ține de mine. Iar orice creștere de taxe trebuie bine argumentată, bine justificată.
Oamenii sunt sătui de această chestiune. Oamenii nu vor să plătească niște bani în plus, dacă banii lor nu se regăsesc în servicii. Noi trebuie să schimbăm o gândire. Când cei care sunt într-o guvernare, se gândesc doar la cei care le cheltuie banii. Adică la cei din sistemul bugetar.
Nu se gândesc cu prioritate la cei care trebuie să beneficieze de servicii sau de investiții. Înseamnă că nu înțelegem la ce trebuie să ne raportăm. Trebuie să ne gândim la cei care trebuie să beneficieze de investiții și de serviciile noastre. Trebuie să facem lucruri pentru care încrederea românilor în lumea politică și în guvernare să crească. Dacă nu ne vom trezi și nu vom schimba această gândire, nu vom înțelege nimic.
E doar o problemă de timp până vom vedea că lucrurile nu numai că se simplifică, ci se vor agrava și mai mult neîncrederea. Va crește în continuare și acolo unde este lipsă de încredere. Propaganda, indiferent că e o propagandă internă sau externă, are efecte dezastruoase. Eu încerc să fac ceea ce ține de mine, să susțin niște direcții de bun simț și de normalitate. Poate nu să ne iasă tot, dar încerc…”, a precizat oficialul român.
Reforma aparatului bugetar, esențială pentru redresare
Ilie Bolojan consideră că eficientizarea instituțiilor publice este prioritară. El a avertizat că lipsa reformelor și menținerea actualei risipe din sistemul bugetar va duce la adâncirea problemelor economice și la creșterea neîncrederii cetățenilor în guvernare.
„Din punctul meu de vedere, nu ai nici un fel de autoritate morală să permiți ca să ai instituții ineficiente, să ai oameni pe posturi care nu-și justifică salariile pe care le primesc.
Nu poți să mai pui în spatele celor care lucrează din greu în sectorul public, sarcini suplimentare În momentul în care stabilim o ordine de priorități corectă, sunt convins că treptat, oamenii vor înțelege”, a punctat acesta.