PNL scapă IMM-urile de înăsprirea regimului fiscal! Guvernul a renunțat la impozitarea microîntreprinderilor cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%, așa cum s-a dorit inițial. Este una dintre prevederile pentru care liberalii au insistat.
PNL scapă IMM-urile de înăsprirea regimului fiscal
PNL a intervenit! Pachetul fiscal pe care Guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea este rezultatul unor discuții dure, purtate în ultimele luni între Guvern și sindicate, între Guvern și companii, dar mai ales în interiorul Coaliției.
PNL a prezentat în mod public ceea ce a numit liniile roșii fiscale, la care nu a vrut să renunțe. Ba mai mult, liberalii au reușit introducerea unor noi prevederi care să ajute la stimularea investițiilor, nu la blocarea acestora așa cum se preconiza în forma inițială a măsurilor fiscale.
În forma publicată de Ministerul Finanțelor, Guvernul a introdus un impozit de 1% din cifra de afaceri după deducerea investițiilor, pentru cei cu cifra de afaceri peste 50 milioane euro. Concret, dacă impozitul de 16% pe profit reprezintă mai puțin de 1% din cifra de afaceri, se plătește 1% pe cifra de afaceri.
Cota unică de impozitare este condiția principală pusă de liberali
Cota unică de impozitare este condiția principală pusă de liberali pentru angajarea răspunderii Guvernului, păstrată de altfel în noul pachet fiscal, alături de păstrarea cotei de TVA și a cotei actuale de 8% pentru impozitul pe dividendele companiilor.
În afară de măsurile care vizează direct mediul de afaceri, Guvernul a decis să reducă și cheltuielile bugetare, sens în care va diminua cu cel puţin 25% funcţiile de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a cele de demnitate publică asimilate acestora; va desfiinţa posturile vacante; va desfiinţa funcţia de şef birou. Sunt doar câteva dintre măsurile cu impact bugetar.
În același timp, pachetul de măsuri pe care Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea până la finalul lunii mai conține prevederi pentru combaterea evaziunii fiscale, respectiv majorarea amenzilor și posibilitatea confiscării bunurilor obținute din activități ilicite.