PNL se opune demisiei Ralucăi Turcan din funcția de ministru al Culturii

Luni, 17 iulie 2023, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a criticat afirmaţia social-democratului Lucian Romaşcanu, potrivit căruia Raluca Turcan ar trebui să demisioneze din funcția de ministru al Culturii din demnitate politică pentru că este una din persoanele care au avizat azilele groazei.

Potrivit lui Ionuț Stroe, PNL nu are motive pentru a cere vreunui liberal o demisie deoarece nu există implicaţii de natură legală, morală sau politică în scandalul azilelor groazei.

„Eu înţeleg că domnului Romaşcanu îi e dor de un post în Guvern, dar poate să stea liniştit, doamna ministru Turcan nu pleacă de la Cultură. În acest caz, am avut o demisie firească şi una voluntară. Singurele demisii fireşti au fost cele ale miniştrilor şi responsabililor care au avut legătură cu ororile din azilele groazei.

PNL nu are motive pentru a cere vreunui liberal o demisie firească şi voluntară deoarece nu există implicaţii de natură legală, morală sau politică. Dacă va fi cazul, vom decide singuri, nu e cazul să ne ceară partenerii”, a declarat, luni, Ionuţ Stroe în cadrul unui interviu acordat pentru news.ro.

„Aşa cum nici noi nu am interferat în actul politic al PSD, le cerem colegilor să se concentreze în continuare asupra deciziilor fireşti şi voluntare care trebuie luate pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete.

Înţelegem dorinţa PSD de a relativiza vinovăţiile şi de a le împărţi cu noi, ca buni parteneri de guvernare, dar suntem convinşi că această tactică este una greşită, care potenţează un discurs generalist care, în final, se va întoarce împotriva ambelor partide”, a adăugat el.

Raluca Turcan susține ferm că nu are nicio legătură cu azilele groazei

La rândul ei, Raluca Turcan a spus că nu are nicio legătură cu azilele groazei, explicând că, la momentul acreditării azilului de bătrâni din Voluntari, toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităților legale.

„La momentul acreditării centrului din Voluntari toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităților legale. Semnarea acreditării este o cerință administrativă și o obligație legală, dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege. Sunt acreditați peste 5.500 de furnizori de servicii sociale publice sau private la nivel național (pe an sunt de ordinul sutelor).

Oricine intervine pentru a acoperi nereguli în activitatea unor astfel de centre, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor în derularea activității, sau pentru a bloca aflarea adevărului, trebuie să plătească. Sunt ferm convinsă că ancheta va scoate la iveală cine se face vinovat de astfel de lucruri și că făptuitorii vor fi pedepsiți”, a scris, luni, Raluca Turcan pe contul ei de Facebook.