Sistemul de garanţie-returnare va fi lansat pe 30 noiembrie
Sistemul de garanție-returnare, cel mai amplu proiect de economie circulară din România, va fi introdus la data de 30 noiembrie și este destinat să promoveze comunități mai curate și mai ecologice. PNL a menționat că acest proiect va transforma România dintr-o țară care depozitează într-una care reciclează, subliniind că inițiativa a fost demarată în 2020 de către fostul ministru liberal al Mediului, Mircea Fechet.
”Sistemul de garanţie-returnare, cel mai mare proiect de economie circulară al României, va fi lansat pe 30 noiembrie. Proiectul a fost început de liberalul Mircea Fechet în 2020 şi va contribui la comunităţi mai curate şi mai verzi, având în vedere că rezultatele aşteptate sunt ca 7 miliarde de ambalaje de băuturi să dispară anual de pe străzile şi din apele României”, anunţă PNL într-o postare pe Facebook.
Proiectul va transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării
Mircea Fechet, ministrul Mediului din partea PNL, a menționat într-o declarație că proiectul va transforma România dintr-o țară care depozitează într-una care reciclează. El a subliniat că, începând cu data de 30 noiembrie, ambalajele marcate cu simbolul „Ambalaj cu garanție” vor fi treptat lansate din fabrici și vor fi disponibile pe rafturile magazinelor. Fechet a adăugat că acestea vor putea fi ulterior returnate la orice punct de colectare din magazine, iar cetățenii vor primi înapoi o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător.
,,Este un proiect care va transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării. Începând cu 30 noiembrie, o să iasă treptat din fabrici ambalajele cu simbolul Ambalaj cu garanţie pe etichetă şi vor apărea la raft. Acestea vor putea fi ulterior returnate la orice punct de colectare din magazine şi veţi primi înapoi garanţia de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător”, a declarat Mircea Fechet, ministrul PNL al Mediului.
Sistemul de Garanție-Returnare, în vigoare pe 30 noiembrie
În ceea ce privește proiectele referitoare la mediu, Ciolacu a precizat că Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este „cel mai mare proiect public-privat din România”.
Scopul este colectarea a 7 miliarde de deșeuri anual. În plus, pentru acest proiect au fost alocate „peste 85 de milioane de euro”.
„Și, apropo de mediu, mai sunt doar câteva zile până pe 30 noiembrie, când intră în vigoare Sistemul de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect public – privat din România. Sunt alocate peste 85 de milioane de euro. Ne propunem să colectăm 7 miliarde de deșeuri care să fie reciclate anual.
Îl rog pe domnul ministru al Mediului, Mircea Fechet, să folosească fiecare zi rămasă pentru a explica public importanța acestui program și modul în care se derulează și de asemenea, vreau să-l felicit pentru determinarea sa în a pune acest program în aplicare”, a spus premierul.
Sistemul de garanție-returnare presupune ca cetățenii români să plătească o garanție de 0,50 RON atunci când cumpără băuturi (cum ar fi apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.
Acest sistem se aplică ambalajelor primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, având volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Produsele incluse în acest sistem vor fi ușor de identificat, fiind marcate cu un logo specific.