ANRE, vizată de o comisie parlamentară de evaluare a activităţii: Trebuie să devină o institutie in serviciul românilor
Totodată, Gheorghe Pecingină a scris pe pagina sa de socializare că „cel mai puțin vorbesc exact cei care ar trebui să vorbească cel mai mult, pentru că au cea mai mare responsabilitate în domeniu”.
„În toată nebunia ultimelor zile privind facturile la energie, mă surprinde tăcerea ANRE. Ei ar fi cei mai în măsură să răspundă și să ne lămurească în legătură cu cazurile de încălcare a legii de plafonare și compensare a prețurilor. Am de gând să le propun colegilor din Parlament comisie de evaluare a activității ANRE pe ultimul an și, dacă este cazul, comisie parlamentară de anchetă, pentru a vedea cum ANRE și-a exercitat atribuțiile de supraveghere a modului în care companiile de profil au aplicat prevederile Legii privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor.
În tot acest scandal, cel mai puțin vorbesc exact cei care ar trebui să vorbească cel mai mult, pentru că au cea mai mare responsabilitate în domeniu: domnii de la ANRE. Această instituție, aflată sub control parlamentar, are printre obiectele de activitate: ”monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor”.
Exact aceste obiective par să fi fost date uitării de ANRE în privința aplicării legii de plafonare și compensare a facturilor la energie. ANRE trebuie să devină o institutie in serviciul românilor, nu un sanatoriu al rentierilor de lux”, a scris Gheorghe Pecingină pe pagina sa de Facebook.
Acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale
Amintim că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat miercuri, 12 ianuarie, că a a declanşat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale, pentru a verifica respectarea obligaţiei privind emiterea de facturi care să cuprindă informaţii corecte, transparente, clare şi complete, dar şi respectarea obligaţiei de emitere a facturii cu decontul final de lichidare în cazul schimbării furnizorului.