PNRR înseamnă pierderea ultimelor rămășite de suveranitate economică și politică acuză AUR, care își justifică, prin intermediul unui comunicat de presă, refuzul de a vota majorarea contribuției României la bugetul Uniunii Europene.
Forțele politice care se pretind pro-europene se comportă nedemocratic și ascund de ochiul publicului decizii foarte importante, susține AUR.
PNRR înseamnă pierderea ultimelor rămășite de suveranitate economică. Revolta AUR
Alianța pentru Unirea Românilor consideră că pe 26 mai, cu ocazia prezentării PNRR de către premierul Florin Cîțu a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în fața camerelor reunite ale Parlamentului, am asistat la un simulacru de democrație.
De fapt, am asistat la golirea de orice conținut a ideii de dezbatere publică și de responsabilitate guvernamentală.
PNRR nu a fost prezentat în Parlament. Prevederile sale nu au fost făcute publice și nu sunt cunoscute decât de cei de la putere. În schimb, s-a cerut votul parlamentarilor pentru Decizia Consiliului UE privind resursele interne ale UE, adică pentru creșterea contribuțiilor naționale la bugetul Uniunii, fără de care Mecanismul de Redresare și Reziliență nu poate fi pus în practică.
Ni s-a cerut un vot fără să cunoaștem prevederile PNRR.
”Premierul evită cu obstinație să facă publice prevederile PNRR”
În consecință, AUR solicită reprezentanților puterii să răspundă la următoarele întrebări:
1. De ce premierul evită cu obstinație să facă publice prevederile PNRR?
2. Când va afla publicul român toate prevederile din PNRR și toate angajamentele pe care Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR le-a asumat în numele României în fața Comisiei Europene?
3. Ce a solicitat președintele Marcel Ciolacu în schimbul votului pentru adoptarea Deciziei privind resursele interne ale UE (EURATOM)?
PNRR este prezentat publicului drept un plan de dezvoltare, adică un plan de investiții și reforme ce urmează a fi derulat în următorii 5 ani. Dacă este așa, este firesc ca toate forțele politice și societatea în ansamblu să fie consultate.
Nu este un angajament al Guvernului Cîțu, ci al României, indiferent cineva se va afla la guvernare în următorii ani.
Ce înseamnă, de fapt, reformele anunțate de premierul Cîțu sub umbrela netransparentă a PNRR?
Restructurarea companiilor de stat înseamnă înstrăinarea lor;
Împrumuturi suplimentare de 15 miliarde de euro;
Reforma pensiilor înseamnă mărirea vârstei de pensionare;
Pierderea ultimelor rămășite de suveranitate economică și politică.
”Coaliția de la putere acționează total netransparent și nedemocratic”
Amintim faptul că Parlamentul European a solicitat „transparență totală și responsabilitate” în privința planurilor naționale de redresare și reziliență.
De asemenea, toate statele membre au dezbătut propriul PNRR în parlamentul național. Prin refuzul de a dezbate PNRR în Parlament, coaliția de la putere acționează total netransparent și nedemocratic.
Forțele politice care se pretind pro-europene se comportă nedemocratic și ascund de ochiul publicului decizii foarte importante care ne privesc pe toți cei care trăim în România. Acționând astfel, PNL, PSD, USRPLUS și UDMR dovedesc nu doar că sunt forțe anti-europene, ci și anti-naționale.
Alianța pentru Unirea Românilor a fost singurul partid care a refuzat să participe la adoptarea Deciziei privind resursele interne ale UE, de care depinde realizarea PNRR.
Nu ar fi fost corect să votăm ceva care angajează România pe termen lung, fără să cunoaștem care vor fi toate consecințele acestui angajament pentru cetățenii țării.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.