PNRR poate deveni o catastrofă pentru România! Riscăm să nu primim niciun euro în 2021: Pagubă de 4 miliarde de euro, acuză cunoscutul economist Adrian Câciu, care merge și mai departe arătând că acești bani ar trebui imputați de Curtea de Conturi celor care se fac responsabili de eșecul accesării lor.
PNRR poate deveni o catastrofă pentru România, iar țara noastră riscă să nu primească niciun euro în 2021 de la Comisia Europeană pentru diminuarea consecințelor economice ale crizei Covid-19.
Este vorba de o pagubă de 4 miliarde de euro ce ar trebui imputați celor care au făcut din PNRR un eșec, acuză economistul Adrian Câciu.
PNRR poate deveni o catastrofă pentru România. ”Mincinoșii își ascund incompetența”
”Ba da, este o catastrofă! Riscăm să nu primim nici un euro în 2021!
Să vă fie rușine!
Mincinoșii își ascund incompetența punând batista pe țambal!
Acum să îl învățăm și pe profesorul de la Sibiu cum se traduce asta în materie de prejudicii statale:
Se numesc foloase nerealizate, sunt de circa 4 miliarde euro și se impută de către Curtea de Conturi!”, a scris Câciu vineri pe Facebook, răspunzând afirmațiilor făcute vineri de dimineață de Președintele Iohannis, care a afirmat că ”nu este nicio catastrofă” în criticile aduse de Comisia Europeană documentului prezentat de ministrul Cristian Ghinea.
Klaus Iohannis a vorbit despre Planul Național de Redresare și Reziliență, despre care a spus că nu trebuie terminat într-o anume zi, ci trebuie bine făcut și corectat după cerințele Comisiei Europene, până va fi ”foarte bun” și ”implementat”.
”Acest Plan va fi lucrat până este foarte bun și va fi implementat”
”Termenul stabilit este orientativ. Nu este un termen ultimativ. Deja Comisia Europeană începe să recomande țărilor să lucreze la planuri bune, mai degrabă, decât să le termine într-o zi anume, și vom lucra pe PNRR până va fi suficient de bun ca să fie acceptat de Comisie, și, mai important, implementat de noi.
Am auzit și eu la televizor tot felul de politicieni de la Opoziție care anunță o catastrofă. Nu e nicio catastrofă. Prima formă de Plan Național a fost discutată cu Comisia, cu comisari, cu directori, fiecare și-a făcut observațiile. Ministrul de resort s-a întors în țară cu observațiile acestea, le vom analiza, vom corecta Planul, iar vor exista discuții la Bruxelles, vom face ultimele corecturi și Planul va merge înainte.
Acest Plan va fi lucrat până este foarte bun și va fi implementat.”, a spus Klaus Iohannis, vineri.
PNRR ”este suspectat de o politizare”
De cealaltă parte, fostul comisar european Corina Crețu, în prezent europarlamentar, a acuzat faptul că PNRR este privit la Bruxelles ca o dovadă de neseriozitate din partea guvernului de la București.
Banii europeni care trebuiau primiți prin PNRR ar putea fi distribuiți altor țări, ca urmare a faptului că documentul prezentat Comisiei Europene de partea română este unul cu caracter general, din care lipsesc proiectele concrete, a avertizat Corina Crețu.
Ea a atras atenția că data limită pentru accesarea fondurilor europene prevăzute pentru PNRR este 31 august 2026 și că banii care nu sunt accesați de țările incapabile de absorbția fondurilor alocate prin mecanismul european vor fi redistribuiți statelor care și-au făcut planul.
”Planul este foarte general și în primul rând este suspectat de o politizare. In momentul în care la dezvoltarea orașelor se vorbește la modul general despre dezvoltarea zonelor din jurul gărilor, regenerarea parcurilor industriale, dar nu se spune nicăieri pe ce criterii, în funcție de sărăcie, în funcție de PIB pe cap de locuitor, eu cred ca acest lucru lasă o marjă foarte mare politizării.”, a arătat Corina Crețu, joi seară, într-o intervenție telefonică la TVR.